Posted in

Peter Apelgren

Peter Apelgren är en svensk komiker och konstnär känd för sin kvicka humor och mångsidiga konstverk.

Peter Apelgren – En mångsidig humorist och konstnär

Ulf Peter Apelgren, född den 13 februari 1959, hade initialt tankar på att bli ingenjör men hans liv tog en annan vändning. Istället för teknikens värld, fann han sin passion inom bildkonsten och begav sig till Italien för en flerårig utbildning i Florens.

Denna resa lade grunden för hans karriär som konstnär och senare som en uppskattad figur inom svensk humor och underhållning.

 • Karriär
  • Utbildning i bildkonst i Florens
  • Arbete som konstnär
  • Genombrott inom humor
 • TV-framträdanden
  • Medverkan i humorprogram
  • Deltagande i realityserier
 • Scenuppträdanden
  • Stand-up komik
  • Teaterroller
Födelsedatum 13 februari 1959
Utbildning Bildkonst i Florens
Karriär Konstnär, Humorist, TV-personlighet

En mångfacetterad karriär

Apelgrens karriär är inte lätt att kategorisera. Han har gjort avtryck som konstnär, komiker, tv-personlighet och föreläsare. Han har en särskild förmåga att improvisera, vilket har blivit ett signum för hans framträdanden. Hans arbete inom Sveriges Radio P3 med humorprogrammet Rally och i Kanal Lokal Göteborgs Lycka till är bara några exempel på hans breda verksamhet.

Liveframträdanden och TV-shower

Apelgrens förmåga att underhålla en publik har lett till en rad liveframträdanden, bland annat den uppmärksammade Cabaretfantomen på taket på Restaurang Trädgårn i Göteborg 2005. Hans deltagande i invigningen av Friidrotts-EM 2006 där han skapade en egen version av en tavla av Picasso på bara några minuter, visar på hans kreativitet och snabbhet.

På spåret och andra TV-framgångar

Ett av Apelgrens mest kända TV-framträdanden var när han tillsammans med Hélène Benno vann På spåret 2011. Han har även synts i kulturprogrammet Kulturfrågan Kontrapunkt på SVT1 och återvände till På spåret 2023, denna gång med sin son Hector Apelgren vid sin sida.
Denna artikel är även relevant för ämnet Max Verstappen.

Podcasten The Saltet Podcast

Sedan mars 2018 är Apelgren en av rösterna i The Saltet Podcast (tidigare Apelgren, Andersson & Saltet). Tillsammans med sonen Wilmer Apelgren, komikern Niklas Andersson och scenteknikern Rolle Andersson, utforskar han olika ämnen med en humoristisk touch.
Här finns en liknande artikel på samma tema: Jack Grealish.

Privatliv och familj

Apelgrens privatliv är också en del av hans publika persona. Han var tidigare gift med Christine Apelgren (1961–2020) och tillsammans har de två barn, Hector och Wilmer Apelgren. Sedan 2001 är han gift med journalisten och programledaren Anna Mannheimer, och de har en dotter tillsammans. Familjens närvaro i hans arbete, inte minst genom sonens deltagande i På spåret, visar på en personlig och familjeorienterad sida av Apelgren.

En mångsidig talang

Peter Apelgren har genom åren visat att han är en mångsidig talang som kan röra sig smidigt mellan olika konstformer och genrer. Hans förmåga att kombinera konst och humor har gett honom en unik plats i svensk underhållningshistoria. Oavsett om det är genom en pensel, en mikrofon eller framför kameran, fortsätter Apelgren att förvåna och roa sin publik.
Peter Apelgren är en svensk komiker och konstnär, känd för sin kvicka humor och förmåga att roa publiken på scen och TV.

Gunilla Abrahamsson är en journalist och skribent med ett fokus på det svenska näringslivet och internationella händelser. Hon bidrar regelbundet med insiktsfulla artiklar till presskanalen.se, där hon analyserar och rapporterar om de senaste utvecklingarna och trenderna. Gunillas arbete är känt för dess djupgående analys och förmåga att belysa komplexa ämnen på ett tillgängligt sätt. Hennes skrivande hjälper läsare att förstå den större bilden bakom nyhetshändelser, vilket gör henne till en uppskattad röst inom svensk och internationell media.