Posted in

Lina Thomsgård

Lina Thomsgård är en svensk entreprenör och föreläsare, känd för att ha grundat Rättviseförmedlingen.

Från PR-konsult till Kulturproducent – Lina Thomsgård

Lina Thomsgård, född den 3 maj 1978, har etablerat sig som en mångfacetterad kulturproducent, kolumnist och programledare. Med en imponerande bakgrund som PR-konsult och den nordiska PR-chefen för Myspace, har Thomsgård använt sin expertis för att driva projekt som fokuserar på jämställdhet och kulturell mångfald.

Viktiga Bidrag till Jämställdhet och Kultur

 • Professionell bakgrund
  • PR-konsult med fokus på digitala medier
  • Nordisk PR-chef för Myspace
 • Kulturella initiativ
  • Grundare av flera projekt som främjar jämställdhet i musikbranschen
  • Engagemang i kulturella evenemang och festivaler
 • Media och opinionsbildning
  • Regelbunden kolumnist för välkända publikationer
  • Programledare för radio och TV-program med fokus på samhällsfrågor

Fakta om Lina Thomsgård

Födelsedatum 3 maj 1978
Profession Kulturproducent, Kolumnist, Programledare
Tidigare Roller PR-konsult, Nordisk PR-chef för Myspace
Fokusområden Jämställdhet, Kulturell mångfald

Grundaren av Rättviseförmedlingen

År 2010 markerade en vändpunkt i Thomsgårds karriär när hon grundade Rättviseförmedlingen, ett projekt som strävar efter att öka mångfalden och representationen inom olika yrkesområden. Efter att ha lett organisationen framgångsrikt, överlämnade hon stafettpinnen till Seher Yilmaz i januari 2014, för att fortsätta sitt arbete med andra initiativ.

Engagemang i Musikbranschen

Thomsgårds arbete sträcker sig även till musikbranschen där hon startade projektet ”Skapelsen” för Sveriges kompositörer och textförfattare (SKAP). Projektets syfte är att uppmärksamma och främja mångfald och jämställdhet inom musikvärlden. Som grundare av PR-byrån FRAU, har hon arbetat med kända artister som Robyn och Zhala.

Krönikör och Programledare

Förutom hennes arbete bakom scenen, har Thomsgård varit en återkommande krönikör för tidningar som Fokus och Aftonbladet. Hon har också haft rollen som programledare för det populära TV-programmet KobraSVT mellan 2015 och 2017.
Vi har skrivit en liknande artikel om detta här Petter Stordalen.

Författare och Redaktör

I sin strävan att lyfta fram betydelsefulla kvinnor i historien, gav Thomsgård ut antologin ”En annan historia” år 2017, där 51 författare bidrog med texter om kvinnor som förtjänar att uppmärksammas. Som redaktör för boken bidrog Thomsgård till att bredda perspektiven på vår historiska förståelse.

Initiativtagare till Kvinnohistoriskt Museum

Stockholms Kvinnohistoriska museum är ytterligare ett av Thomsgårds initiativ där hon fungerar som chef. Museet är ett resultat av hennes engagemang för att belysa kvinnors roll i historien och samhället.
Lina Thomsgård är en svensk författare och debattör, känd för sitt engagemang i jämställdhets- och rättvisefrågor.

Podcasten ”Dumma människor”

Sedan 2018 har Thomsgård tillsammans med psykologen Björn Hedensjö skapat podcasten ”Dumma människor”. Podcasten utforskar mänskligt beteende med en grund i psykologi och vetenskap, och har blivit en populär plattform för diskussion och insikt.

En Vinnare i På Spåret

Thomsgård har även visat sin skicklighet i TV-världen genom att tävla i På spåret tillsammans med artisten Jason Diakité under säsongen 2014/2015. Deras lag gick hela vägen till semifinalen och Thomsgård har även triumferat i frågesporten Vem vet mest?s årskrönika 2013.
Liknande artikel Ewa Fröling.

Passionen för Musik

Musiken fortsätter att vara en central del av Thomsgårds liv, där hon utövar sin passion som DJ i trion Chapel Hill Crew. Hennes musikaliska engagemang kompletterar hennes breda kulturella arbete.

Personliga Livet

På det personliga planet delar Lina Thomsgård sitt liv med journalisten och radioproducenten Alex Dominici. Tillsammans har de en son och bildar en familj som stödjer varandras kreativa och professionella strävanden.

Gunilla Abrahamsson är en journalist och skribent med ett fokus på det svenska näringslivet och internationella händelser. Hon bidrar regelbundet med insiktsfulla artiklar till presskanalen.se, där hon analyserar och rapporterar om de senaste utvecklingarna och trenderna. Gunillas arbete är känt för dess djupgående analys och förmåga att belysa komplexa ämnen på ett tillgängligt sätt. Hennes skrivande hjälper läsare att förstå den större bilden bakom nyhetshändelser, vilket gör henne till en uppskattad röst inom svensk och internationell media.