Posted in

Claes Malmberg

Claes Malmberg är en svensk komiker och skådespelare, känd för rollen som Ronny i TV-serien "Ronny & Julia".

Från Göteborgs gator till scenens strålkastarljus

Claes Malmberg – En mångfacetterad artist

Claes Malmberg, folkbokförd som Clas-Peder Malmberg, föddes den 8 april 1961 i Göteborg. Han växte upp i en konstnärlig familj där hans far var operettsångare. På grund av faderns alkoholproblem och tidiga bortgång, hade Malmberg en turbulent uppväxt som senare skulle ge näring till hans komplexa karaktärsskildringar på scen och i TV.

 • Utbildning och tidig karriär
  • Studerade vid Göteborgs Balettakademi
  • Medlem i humorgruppen Galenskaparna och After Shave
 • Genombrott och framgångar
  • Populär genom rollen som Ronny Jönsson i TV-serien Ronny & Ragge
  • Framträdanden i Melodifestivalen och på Stockholms stadsteater
 • Personligt liv
  • Har varit öppen med sin uppväxt och personliga utmaningar
  • Engagemang i olika sociala frågor
Födelsedatum 8 april 1961
Födelseort Göteborg, Sverige
Yrke Skådespelare, komiker
Känd för Ronny & Ragge, Melodifestivalen
Aktiv år 1980-talet – nutid

Barndom och familjebakgrund

Claes Malmberg tillbringade sina första år vid Heden i Göteborg. Hans far, Gösta Malmberg, var en känd operettsångare och hans mor arbetade som cigarettflicka. Efter att fadern lämnade familjen, flyttade de till Bergsjön och senare till Hindås. I vuxen ålder, genom TV-programmet ”Vem tror du att du är?”, upptäckte Malmberg att han hade en halvbror, vilket ledde till en återförening.

Politiskt och socialt engagemang

Malmbergs morfar, en månskensbonde och armerare, väckte hans politiska intresse tidigt i livet. Detta intresse har Malmberg burit med sig genom åren och har ofta återspeglats i hans arbete som komiker och skådespelare, där han inte har varit rädd för att ta ställning i sociala och politiska frågor.

Skolgång och tidiga år

Trots en svår skolgång och låga betyg fann Malmberg sin kallelse inom teatern. Han började sin karriär på Götateatern och gjorde en snabb övergång från att vara allt-i-allo till att inta scenen som skådespelare. Detta blev startskottet för en livslång passion för scenkonst. Här finns en artikel på samma tema: Johar Bendjelloul.

Genombrottet som Ronny Jönsson

I slutet av 1980-talet skapade Malmberg rollfiguren Ronny Jönsson, som snabbt blev ett populärt inslag i svensk underhållning. Han turnerade som ståuppkomiker och medverkade i TV-program som ”Måndagsklubben” och ”Parlamentet”. Denna karaktär banade väg för en framgångsrik karriär inom komedin. Läs artikeln om ämnet Happy Jankell här.

En mångsidig skådespelarkarriär

Malmberg har visat sin mångsidighet genom att medverka i musikaler som ”Les Misérables” och filmer baserade på Astrid Lindgrens verk. Han har inte bara varit en komisk talang utan även visat djup i mer dramatiska roller, vilket har breddat hans skådespelarregister betydligt.

TV-framträdanden och internationella roller

Utöver framträdanden i svenska produktioner har Malmberg också synts i internationella sammanhang, som i den finlandssvenska komedin ”Falkenswärds möbler”. Hans breda kompetens har gjort honom till en eftertraktad artist även utanför Sveriges gränser.

Teaterframgångar och utmärkelser

Hösten 2008 och våren 2009 spelade Malmberg rollen som Max Bialystock i musikalen ”The Producers – Det våras för Hitler”. För sin insats i denna produktion mottog han Guldmasken som ”Bästa manliga musikalartist”. Detta är bara en av många framgångar i hans teaterkarriär.

Nya projekt och samarbeten

På senare år har Malmberg fortsatt att utveckla sitt konstnärliga uttryck och har bland annat uppträtt på Gunnebo slott. Han har ett nära samarbete med regissören Anders Aldgård, vilket har resulterat i flera framgångsrika föreställningar.

Melodifestivalen och musikaliska äventyr

2013 deltog Malmberg i Melodifestivalen tillsammans med andra kända svenska artister, vilket visar på hans mångsidighet även inom musikvärlden. Hans förmåga att anpassa sig till olika genrer och format gör honom till en av Sveriges mest älskade och respekterade underhållare.Claes Malmberg är en svensk komiker och skådespelare känd för roller som Ronny i

Gunilla Abrahamsson är en journalist och skribent med ett fokus på det svenska näringslivet och internationella händelser. Hon bidrar regelbundet med insiktsfulla artiklar till presskanalen.se, där hon analyserar och rapporterar om de senaste utvecklingarna och trenderna. Gunillas arbete är känt för dess djupgående analys och förmåga att belysa komplexa ämnen på ett tillgängligt sätt. Hennes skrivande hjälper läsare att förstå den större bilden bakom nyhetshändelser, vilket gör henne till en uppskattad röst inom svensk och internationell media.