Posted in

William Spetz

William Spetz är en svensk komiker och skådespelare som blev känd genom sina humoristiska videobloggar på YouTube.

Uppväxt och tidiga år

William Spetz, född den 4 april 1996 i Umeå, började sin resa mot underhållningsbranschen redan som ung. Han blev först känd för sina humoristiska sketcher på YouTube som 15-åring och har sedan dess utvecklat sin karriär till att omfatta roller som skådespelare och manusförfattare.

Hans enmansföreställning ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?” har rört vid många och etablerat honom som en mångsidig artist.

William Spetz – Från YouTube till Dramaten och Netflix

 • YouTube
  • Startade sin karriär med humoristiska sketcher
  • Blev en folkkär figur bland svenska ungdomar
 • Dramaten
  • Har medverkat i flera teaterproduktioner
  • Bevisat sin mångsidighet som skådespelare
 • Netflix
  • Utökat sin räckvidd till en internationell publik
  • Medverkat i flera film- och tv-produktioner
Födelsedatum Födelseort Yrke
4 april 1996 Umeå Skådespelare, Manusförfattare, YouTuber

Från blogg till YouTube-fenomen

Spetz började sin offentliga skrivarkarriär som 12-åring på Västerbottens-Kurirens bloggportal. Vid 14 års ålder tog han steget över till videoformatet och startade YouTube-kanalen Lillabloggen. Kanalen, känd för sina humorsketcher som riktar sig mot bland annat idrottslärare och högstadiestereotyper, har idag över 47 miljoner visningar.

Från YouTube till SVT Play

Efter att ha fått ett stort genomslag på YouTube, tog Spetz steget in i tv-världen med huvudrollen i SVT Play-serien Williams lista, en fortsättning på hans YouTube-sketcher. Han medverkade även i webbserien ”Hoppas farfar dör”, som vann pris för ”Bästa Humorprogram Play” på Det svenska humorpriset 2015.

Genombrott i Solsidan och Melodifestivalen

År 2015 syntes Spetz i den populära TV-serien Solsidan och året därpå blev han historiens yngsta programledare för Melodifestivalen, där han ledde finalen tillsammans med Gina Dirawi. Hans enmansföreställning hade premiär på Scalateatern i Stockholm och spelades totalt 65 gånger över tre år.

Radioframträdanden och Musikhjälpen

Under 2017 tog Spetz plats bakom mikrofonen som sommar- och vinterpratare i Sveriges Radio P1. Han fortsatte att engagera sig i sociala frågor och var en av programledarna för Musikhjälpen 2018, där han tillsammans med andra kända profiler arbetade för att samla in pengar till välgörande ändamål.

Roller i svensk TV och Netflix-serier

Spetz har spelat rollen som Ceasar i TV-serien Andra åket och som Samir Said i Netflix-serien Störst av allt, baserad på Malin Persson Giolitos roman. Hans prestationer har fått positiv kritik och visat på hans mångsidighet som skådespelare.

Författare och manusförfattare

Utöver skådespeleriet har Spetz även visat talang som manusförfattare. Han utvecklade och skrev manus till TV-serien Filip och Mona, som nominerades till ”Årets humorprogram” på Kristallen-galan och vann ”Årets komedi” på Det svenska humorpriset. Läs mer om Tina Turner här.

Debut på Dramaten

I september 2020 gjorde Spetz sin debut på den anrika Dramaten i föreställningen Liv Strömquist tänker på sig själv. Föreställningen, baserad på Liv Strömquists seriealbum, visade på hans förmåga att även hantera mer dramatiska och samhällskritiska roller.

Långfilm och dramatik

År 2022 medverkade Spetz i Felix Herngrens långfilm Dag för dag, där han även bidrog till storyn. Samma år debuterade han som dramatiker med pjäsen Hjälp mig inte, där han spelar patienten Marcus, vilket ytterligare breddade hans artistiska uttryck. Vi har skrivit en liknande artikel om detta här Jeffrey Dahmer.

Ny serie på Netflix – TORE

Den 27 oktober 2023 hade serien TORE premiär på Netflix. Spetz har inte bara skrivit manus till denna serie utan spelar även huvudrollen, vilket cementerar hans position som en av Sveriges främsta unga kreatörer inom underhållningsindustrin.William Spetz är en svensk komiker och skådespelare känd för sin humor och roll i serien

Gunilla Abrahamsson är en journalist och skribent med ett fokus på det svenska näringslivet och internationella händelser. Hon bidrar regelbundet med insiktsfulla artiklar till presskanalen.se, där hon analyserar och rapporterar om de senaste utvecklingarna och trenderna. Gunillas arbete är känt för dess djupgående analys och förmåga att belysa komplexa ämnen på ett tillgängligt sätt. Hennes skrivande hjälper läsare att förstå den större bilden bakom nyhetshändelser, vilket gör henne till en uppskattad röst inom svensk och internationell media.