Posted in

Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne, känd som "Prince of Darkness", är en legendarisk heavy metal-sångare och tidigare frontman för Black Sabbath.

Från Birmingham till Världsscenen – Ozzy Osbourne, The Prince of Darkness

Ozzy Osbourne, egentligen John Michael Osbourne, föddes den 3 december 1948 i Aston, en förort till Birmingham. Hans musikaliska resa började i det industriella England och tog honom till de största scenerna runt om i världen.

Med en bakgrund präglad av ekonomiska utmaningar och personliga strider, blev Osbourne en ikon inom rockmusikens värld.

Han är mest känd som frontfigur i det banbrytande heavy metal-bandet Black Sabbath och för sin framgångsrika solokarriär.

 • Black Sabbath
  • Grundades 1968 i Birmingham
  • Debutalbumet ”Black Sabbath” släpptes 1970
  • Kända låtar inkluderar ”Paranoid” och ”Iron Man”
 • Solokarriär
  • Första soloalbumet ”Blizzard of Ozz” släpptes 1980
  • Hitlåtar som ”Crazy Train” och ”Mr. Crowley”
  • Fortfarande aktiv som soloartist
År Händelse
1948 Födelse i Aston, Birmingham
1968 Grundande av Black Sabbath
1970 Släpp av debutalbumet ”Black Sabbath”
1980 Start av solokarriär med albumet ”Blizzard of Ozz”

Black Sabbath – En ny musikgenre föds

I slutet av 1967 bildade Geezer Butler sitt första band Rare Breed med Osbourne. Efter en kort separation återförenades de i Polka Tulk Blues, tillsammans med gitarristen Tony Iommi och trummisen Bill Ward. Bandet, som snart skulle bli kända som Black Sabbath, var pionjärer inom en ny musikgenre – heavy metal. Inspirerade av mörka teman och dystra melodier skapade de en stil som skulle komma att påverka generationer av musiker och fans.

Soloartisten Ozzy Osbourne

Efter att ha lämnat Black Sabbath 1979, lanserade Osbourne en framgångsrik solokarriär med sitt debutalbum Blizzard of Ozz 1980. Albumet blev en milstolpe och cementerade hans status som en av rockmusikens mest älskade och kontroversiella figurer. Med hits som ”Crazy Train” och ”Mr. Crowley” blev Ozzy en symbol för rockens obändiga anda.

Familjen Osbourne och Reality-TV

Under 2000-talet blev Ozzy Osbourne och hans familj ännu mer kända genom reality-TV-serien The Osbournes. Serien, som visade deras vardagsliv i Beverly Hills, blev en omedelbar succé och gav en inblick i livet hos en av rockmusikens mest färgstarka familjer. Ozzy är gift med Sharon Osbourne, och tillsammans har de tre barn: Aimee, Kelly och Jack Osbourne. Läs artikeln om ämnet Jon Skolmen här.

Återförening och Fortsatt Framgång

År 2012 återförenades Ozzy Osbourne med Black Sabbath för att spela in en ny skiva och ge sig ut på turné. Återföreningen var mycket efterlängtad av fansen och visade att bandets musik fortfarande hade en stark plats i rockens hjärta. Trots åren som gått och de många förändringarna i musikindustrin, fortsätter Osbourne att vara en relevant och inflytelserik artist.

Skådespelaren Ozzy

Ozzy har även gjort utflykter in i filmvärlden, bland annat med en roll i skräckfilmen Tysta blodiga natt (Trick or treat) 1986, där han spelade mot Gene Simmons. Hans karisma och unika personlighet har gjort honom till en eftertraktad karaktär även utanför musikscenen.

En Kämpande Ungdom

John Michael ”Ozzy” Osbournes barndom var inte lätt. Han kämpade med dyslexi och andra inlärningssvårigheter, vilket gjorde hans skoltid utmanande. Trots dessa hinder hittade Osbourne sin tillflykt i musiken, en passion som skulle forma hela hans liv och karriär. Han lämnade skolan vid 15 års ålder och började arbeta i en rad olika tillfälliga jobb innan musiken tog över helt och hållet.Ozzy Osbourne, känd som

Personliga Prövningar och Hälsokamp

Ozzy har genomlevt många personliga prövningar, inklusive en nära döden-upplevelse 2003 då han föll från sin fyrhjuling och ådrog sig allvarliga skador. Han har också kämpat med substansmissbruk och psykisk hälsa, ämnen han har varit öppen med och delat i sin självbiografi Jag är Ozzy. Dessa erfarenheter har inte bara präglat hans musik utan också hans relation till fansen.

En Osläckbar Kreativitet

Trots åldern och de utmaningar han stött på, fortsätter Ozzy Osbourne att inspirera med sin kreativitet. Han har deltagit i reklamfilmer, som den för Blizzard Entertainments spel World of Warcraft, och fortsätter att skapa ny musik. Hans liv och karriär är bevis på att rock’n’roll aldrig dör, och att en sann artist alltid hittar vägar att uttrycka sig. Läs mer om Arnold Schwarzenegger här.

Gunilla Abrahamsson är en journalist och skribent med ett fokus på det svenska näringslivet och internationella händelser. Hon bidrar regelbundet med insiktsfulla artiklar till presskanalen.se, där hon analyserar och rapporterar om de senaste utvecklingarna och trenderna. Gunillas arbete är känt för dess djupgående analys och förmåga att belysa komplexa ämnen på ett tillgängligt sätt. Hennes skrivande hjälper läsare att förstå den större bilden bakom nyhetshändelser, vilket gör henne till en uppskattad röst inom svensk och internationell media.