Posted in

Petra Mede

Petra Mede är en svensk komiker och programledare, känd för att ha lett Eurovision Song Contest 2013 och 2016.

Tidiga år och personligt liv

Petra Maria Mede, född den 7 mars 1970, är en välkänd svensk ståuppkomiker, programledare och skådespelare. Hon föddes i Stockholm men växte upp i Partille, en förort till Göteborg.

Petra är dotter till Klas och Ulla Mede och har en yngre syster vid namn Anne Mede Ageling.Efter att ha flyttat tillbaka till Stockholm är hon nu bosatt i den pittoreska stadsdelen Bromma.

Petra Mede är även en stolt mor till två döttrar, en född 2012 och den andra 2022, vilken hon fick som ensamstående.

Karriär

Petra Mede har gjort sig känd som en av Sveriges mest framstående underhållare. Hennes karriär omfattar en rad olika roller och uppdrag som har cementerat hennes status som en mångsidig talang inom underhållningsbranschen.

 • Ståuppkomiker
  • Började sin karriär inom ståuppkomik i början av 2000-talet.
  • Har uppträtt på flera kända komediklubbar runt om i landet.
 • Programledare
  • Ledde Eurovision Song Contest 2013 som hölls i Malmö.
  • Har varit värd för flera stora TV-galor och evenemang.
 • Skådespelare
  • Medverkat i olika TV-serier och filmer.
  • Är känd för sin förmåga att gestalta komiska karaktärer.
Födelsedatum 7 mars 1970
Födelseort Stockholm, Sverige
Uppväxtort Partille, Göteborgs förort
Yrke Ståuppkomiker, Programledare, Skådespelare
Barn 2 döttrar (födda 2012 och 2022)

En dansares dröm bruten

Petra Medes karriär började inom dansen, där hon utbildade sig till balettdansare på Balettakademien. Tyvärr drabbades hon av en allvarlig ryggskada vid 20 års ålder, vilket tvingade henne att överge dansen. Efter en lång period av sjukskrivning valde Petra att studera till stockholms guide och tog även en filosofie kandidatexamen med franska som huvudämne.

Från bakgrundssångerska till ståuppkomiker

Innan hon fann sin kallelse som komiker arbetade Mede bland annat som bakgrundssångare till Céline Dion i Paris. Hennes bana inom komiken tog fart efter att hon deltog i en amatörtävling i ståuppkomik våren 2005. Detta ledde till att hon år 2009 utsågs till årets kvinnliga komiker på Svenska Stand up-galan.

TV-karriären tar form

Petra Mede blev snabbt ett känt ansikte i svensk TV. Hon medverkade i program som Morgonsoffan, Parlamentet och Hjälp!. År 2010 lanserades hennes egen pratshow, Petra Mede Show, och 2014 gjorde hon sin filmdebut i Medicinen. Hennes skickliga programledarkompetens har även lett henne till att vara värd för flera prestigefyllda galor, inklusive QX Gaygala och Guldbaggegalan.
Petra Mede är en svensk komiker och programledare, känd för att ha lett Eurovision Song Contest 2013 och 2016.

En stjärna på Eurovision-scenen

Petra Mede har blivit synonym med Eurovision Song Contest, där hon först ledde tävlingen 2013 i Malmö. Hon återvände till Eurovision-scenen 2016 i Stockholm, tillsammans med Måns Zelmerlöw, och blev därmed den tredje personen som lett tävlingen mer än en gång. Hon är nu förväntad att återigen ta sig an rollen som programledare för Eurovision Song Contest 2024 tillsammans med Malin Åkerman.

Petra Mede som författare

Vid sidan av sin scen- och TV-karriär har Petra Mede även gjort sig känd som författare. År 2008 utgav hon och Anna Granath boken ”Mer självkänsla än du kan hantera”. Senare delade hon med sig av sin livshistoria i den självbiografiska boken ”Skam och högmod i Sävedalen”, följt av ”Svindlande stunder i Blackeberg” där hon fortsätter att berätta om sitt liv.

Programledare för Let’s Dance

Under 2021 och 2022 kunde svenska TV-tittare se Petra Mede som programledare för det populära dansprogrammet Let’s Dance på TV4. Tillsammans med David Lindgren ledde hon deltagarna genom svängiga dansnummer och hjälpte till att föra programmet till nya höjder.
Läs även artikeln Alexander Isak.

Privatliv och familj

Petra Mede har inte bara haft en framgångsrik karriär, utan hon har också byggt en familj. Hon har två döttrar, där den äldsta föddes under hennes tidigare förhållande med Mattias Günther. Mede valde att bli mamma på egen hand en andra gång, vilket hon har talat öppet om i media och visat att det finns många sätt att bilda familj på.
Liknande artikel Lady Gaga.

Gunilla Abrahamsson är en journalist och skribent med ett fokus på det svenska näringslivet och internationella händelser. Hon bidrar regelbundet med insiktsfulla artiklar till presskanalen.se, där hon analyserar och rapporterar om de senaste utvecklingarna och trenderna. Gunillas arbete är känt för dess djupgående analys och förmåga att belysa komplexa ämnen på ett tillgängligt sätt. Hennes skrivande hjälper läsare att förstå den större bilden bakom nyhetshändelser, vilket gör henne till en uppskattad röst inom svensk och internationell media.