Posted in

Emma Green

Emma Green, svensk höjdhoppare, har inspirerat många med sina framgångar och positiva attityd inom friidrott.

Tidiga År och Karriärsstart

Emma Green – Sveriges Höjdhoppstjärna

Emma Anna-Maria Green, ursprungligen Gren och under en period Green Tregaro, föddes den 8 december 1984 i Göteborg. Hennes idrottskarriär tog sin början i IF Rigor, innan hon fortsatte till Ullevi FK och slutligen fann sin plats i Örgryte IS. Redan som ung atlet visade hon prov på sitt talangfulla höjdhopp, vilket skulle bli inledningen på en framstående karriär inom friidrotten.

Karriärhöjdpunkter

 • Juniorframgångar
  • Guldmedaljör i ungdoms- och junior-SM
 • Internationella Meriter
  • Silvermedalj vid EM i Göteborg 2006
  • Bronsmedalj vid VM i Osaka 2007
 • Olympiska Spelen
  • Femma i Peking 2008
  • Sjua i London 2012

Personliga Rekord

År Tävling Resultat
2005 U23-EM i Erfurt 1,91 m
2010 EM i Barcelona 2,01 m

Genombrott och Medaljregn

År 2005 markerade ett genombrott för Green när hon deltog i EM inomhus i Madrid och slutade på en imponerande åttondeplats. Samma år tog hon silver vid U23-EM och brons i VM utomhus, där hon slog sitt personliga rekord med 1,96 meter. Vid svenska mästerskapen samma år tog hon guld i både höjdhopp och längdhopp, vilket bekräftade hennes mångsidighet som atlet.

Uppföljande Framgångar

Efter att ha etablerat sig som en av Sveriges främsta höjdhoppare, fortsatte Green att prestera på hög nivå. Hon tog silver i tresteg vid inomhus-SM 2006 och guld i höjdhopp. Hennes förmåga att prestera i stora mästerskap visade sig igen när hon tog silvermedalj vid EM 2010 på personliga rekordhöjden 2,01 meter.

Olympiska Spelen och Världsmästerskap

Emma Green representerade Sverige vid Olympiska Spelen i Peking 2008, där hon slutligen placerade sig som sjätte efter diskvalifikationer av andra atleter. Vid VM 2013 i Moskva uppnådde hon en femteplats, vilket var en av hennes bästa placeringar i världsmästerskap. Hennes deltagande i dessa stora evenemang cementerade hennes status som en av de mest framstående höjdhopparna i sin generation.

Starka Insatser och Aktivism

Under sitt deltagande i världsmästerskapen har Green inte bara visat upp sin idrottsliga skicklighet utan även sitt engagemang i samhällsfrågor. Vid VM i Moskva 2013 målade hon sina naglar i regnbågens färger för att visa stöd för HBTQ-rörelsen, en handling som fick stor uppmärksamhet och hyllades för sitt budskap om jämlikhet och inkludering.
Här finns en liknande artikel på samma tema: Stig Malm.

Personliga Rekord och Avslutad Karriär

Emma Green har under sin karriär satt flera personliga rekord, med en notering på 2,01 meter i höjdhopp som står ut som hennes bästa prestation. Trots hennes framgångar beslutade hon att EM i Belgrad 2017 skulle bli hennes sista tävling, vilket avslutade en era av svensk friidrottshistoria.

Privatliv och Familj

Bortom friidrottsarenan har Emma Green även haft ett händelserikt privatliv. Hon gifte sig med friidrottstränaren Yannick Tregaro 2011, men paret skildes 2014. Sedan 2015 är hon sambo med basketspelaren Emil Salon, och tillsammans har de en dotter född 2018 och en son född 2020. Hennes föräldrar, Lennart Green och Maria Lennerthson, har också varit aktiva inom friidrotten, vilket visar på en stark familjetradition inom sporten.
Läs även artikeln Jada Pinkett Smith.

Utomhus och Inomhus

Emma Greens karriär kan delas upp i framgångar både utomhus och inomhus. Medan många av hennes mästerskapsmedaljer kom från utomhustävlingar, har hon även visat sin styrka i inomhushallar, vilket bekräftar hennes förmåga att anpassa sig till olika förhållanden och förbli konkurrenskraftig oavsett arena.

Arvet Efter Green

Även om Emma Green har avslutat sin aktiva karriär, lämnar hon efter sig ett arv som en av Sveriges mest älskade och framgångsrika höjdhoppare. Hennes insatser både på och utanför tävlingsarenan kommer att fortsätta inspirera kommande generationer av idrottare att sträva efter excellens och att stå upp för vad de tror på.
Emma Green, svensk höjdhoppare, har imponerat med sitt atletiska talang och vunnit flera medaljer på internationella mästerskap.

Gunilla Abrahamsson är en journalist och skribent med ett fokus på det svenska näringslivet och internationella händelser. Hon bidrar regelbundet med insiktsfulla artiklar till presskanalen.se, där hon analyserar och rapporterar om de senaste utvecklingarna och trenderna. Gunillas arbete är känt för dess djupgående analys och förmåga att belysa komplexa ämnen på ett tillgängligt sätt. Hennes skrivande hjälper läsare att förstå den större bilden bakom nyhetshändelser, vilket gör henne till en uppskattad röst inom svensk och internationell media.