Posted in

Börje Salming

Börje Salming, ishockeylegend, banade väg för svenskar i NHL med sin imponerande karriär som back.

Tidiga År och Familjebakgrund

Börje Salming, född i Jukkasjärvi, var inte bara en av de största namnen i ishockeyns värld utan också en person med en rik och komplex bakgrund. Hans samiska rötter och det tidiga bortgången av hans far formade hans uppväxt i den norrländska gruvstaden Kiruna.

Salming var stolt över sitt arv och blev senare registrerad i Sametingets röstlängd, vilket visar på hans djupa koppling till den samiska kulturen.

 • Personliga detaljer:
  • Född i Jukkasjärvi
  • Uppvuxen i Kiruna
  • Samiska rötter
 • Karriär:
  • En av de mest framstående ishockeyspelarna
  • Spelade i både svenska och nordamerikanska ligor
 • Kulturell betydelse:
  • Registrerad i Sametingets röstlängd
  • En förebild för samiska ungdomar
År Händelse
1951 Född i Jukkasjärvi
1970-talet Debut i ishockeyns elitserie
1973 Övergång till Toronto Maple Leafs
1997 Registrerad i Sametingets röstlängd

Genombrottet i Brynäs IF

Efter att ha spelat i Kiruna AIF, tog Salming steget till den svenska hockeyeliten genom att ansluta sig till Brynäs IF. Med detta lag nådde han stora framgångar och vann två SM-guld. Hans imponerande spel ledde till en plats i Tre Kronor och en framträdande roll i internationell ishockey.

Pionjär i NHL

1973 blev ett avgörande år för Salming då han tog klivet över Atlanten och blev en av de första svenska ishockeyspelarna i NHL. Hans ankomst till Toronto Maple Leafs innebar starten på en banbrytande karriär som skulle inspirera otaliga europeiska spelare att följa i hans fotspår.

Rekord och Utmärkelser

Under sina 17 år i NHL, varav 16 med Maple Leafs, satte Salming flera klubbrekord och blev en ikon inom laget. Hans 620 assists är ett bevis på hans skicklighet och betydelse för laget. Salming blev också en del av IIHF:s Århundradets lag och invaldes i både Hockey Hall of Fame och Internationella Ishockeyförbundets Hall of Fame.

Stående Ovationer och Internationell Respekt

Ett av de mest minnesvärda ögonblicken i Salmings karriär var under Canada Cup 1976, då han mottog stående ovationer från den kanadensiska publiken. Detta erkännande från hockeyns hjärtland var en stark bekräftelse på Salmings skicklighet och den respekt han hade tjänat inom sporten.
Liknande artikel Eva Röse.

Privatliv och Familj

Salming var gift tre gånger och hade fyra barn. Han delade sin passion för sport med sin dotter Bianca Salming, som blev en framgångsrik mångkampare. Hans privatliv var fyllt av både glädje och utmaningar, inklusive en kamp med ALS, en sjukdom som tragiskt nog ledde till hans bortgång 2022.
Läs även artikeln William Poromaa.

Arvet Efter Börje Salming

Börje Salmings arv sträcker sig långt bortom isen. Han var en förebild för unga hockeyspelare, en symbol för den samiska kulturen och en pionjär inom svensk ishockey. Hans liv och karriär kommer att fortsätta inspirera och påminna oss om den outplånliga inverkan en individ kan ha på en sport och ett samhälle.
Börje Salming blev en ikon inom ishockey som en av NHL:s första svenska stjärnor och en legendarisk back för Toronto Maple Leafs.

Bortgång och Minnesmärken

Salming avled den 24 november 2022 efter en tapper kamp mot ALS. Hans bortgång berörde många och hans begravning på Skogskyrkogården var en privat ceremoni som återspeglade hans önskan om stillsamhet. Salmings minne lever kvar hos fansen och inom ishockeyvärlden, där hans bidrag aldrig kommer att glömmas.

Gunilla Abrahamsson är en journalist och skribent med ett fokus på det svenska näringslivet och internationella händelser. Hon bidrar regelbundet med insiktsfulla artiklar till presskanalen.se, där hon analyserar och rapporterar om de senaste utvecklingarna och trenderna. Gunillas arbete är känt för dess djupgående analys och förmåga att belysa komplexa ämnen på ett tillgängligt sätt. Hennes skrivande hjälper läsare att förstå den större bilden bakom nyhetshändelser, vilket gör henne till en uppskattad röst inom svensk och internationell media.