Posted in

Johar Bendjelloul

Johar Bendjelloul är en svensk journalist och programledare känd för sitt arbete i radio och tv.

Tidiga år och familjebakgrund

Johar Bendjelloul: En mångsidig röst i svensk media

Johar Bendjelloul, född den 1 september 1975 i Finska församlingen, Stockholm, är en namnkunnig svensk programledare och journalist. Han växte upp i Ängelholm i Skåne, i en familj med djupa konstnärliga och kulturella rötter. Johar är son till läkaren Hacène Bendjelloul, född i Algeriet, och konstnären samt översättaren Veronica Schildt Bendjelloul. Han är även dotterson till skådespelaren Henrik Schildt och bror till den bortgångne dokumentärfilmaren och barnskådespelaren Malik Bendjelloul (1977–2014).

Johar har tidigare varit gift med filmkritikern Wanda Bendjelloul och har två barn med henne. Han har även ett barn tillsammans med journalisten My Rohwedder.

  • Personlig information
    • Födelsedatum: 1 september 1975
    • Födelseplats: Finska församlingen, Stockholm
    • Familj:
      • Fader: Hacène Bendjelloul
      • Moder: Veronica Schildt Bendjelloul
      • Farfar: Henrik Schildt
      • Bror: Malik Bendjelloul
    • Äktenskaplig status: Tidigare gift med Wanda Bendjelloul
    • Barn: Tre (namn ej angivna)
Familjemedlem Relation Yrke
Hacène Bendjelloul Fader Läkare
Veronica Schildt Bendjelloul Moder Konstnär, Översättare
Henrik Schildt Farfar Skådespelare
Malik Bendjelloul Bror Dokumentärfilmare, Barnskådespelare

Karriär inom SVT och Sveriges Radio

Med en karriär som tog sin början inom Sveriges Television (SVT) 1996, har Johar Bendjelloul etablerat sig som en framstående profil i svensk television och radio. Han har varit reporter och programledare för Kulturnyheterna, samt programledare och redaktör för det litterära programmet Babel. Han arbetade även på Aktuellt och var programledare för Gomorron Sverige på SVT1. År 2013 tog han steget över till Sveriges Radio där han blev programledare för P1 Morgon. Denna artikel är även relevant för ämnet Alicia Vikander.

Utmärkelser och erkännanden

År 2014 mottog Johar Bendjelloul Journalistens pris ”Årets stilist”, en bekräftelse på hans skicklighet som kommunikatör och författare. Hans förmåga att engagera och informera sin publik har varit en signifikant del av hans karriär.Johar Bendjelloul är en svensk journalist och programledare, känd för sitt arbete i radio och TV.

Medverkan i På spåret och andra projekt

I underhållningsprogrammet På spåret, vann Johar Bendjelloul tillsammans med Josefin Johansson år 2018. De nådde finalen igen säsongen 2019/2020. Utöver detta har Bendjelloul även medverkat som rappare på Johanssons inspelningar ”C U in B3RLIN” och ”Dinosaur” under 2022 och 2023. Här finns en liknande artikel på samma tema: Malin Mendel.

Roller i TV-serier

Johar Bendjelloul har även spelat sig själv i den tredje och fjärde säsongen av komediserien Helt Perfekt på Kanal 5, vilket visar på hans mångsidighet som mediapersonlighet.

Minnesstiftelsen för Malik Bendjelloul

För att hedra minnet av sin avlidne bror startade Johar Bendjelloul Stiftelsen Malik Bendjellouls minne den 14 september 2015. Stiftelsen syftar till att stödja dokumentärfilmare som arbetar i en anda som speglar Maliks passion för berättande och gör-det-själv-anda. Fonden, som delvis finansieras genom gräsrotsfinansiering, har sedan 2016 delat ut stipendier på 10 000 € till filmare som arbetar i Maliks anda.

Återkomst till Sveriges Radio och Dagens Nyheter

Efter en period hos Dagens Nyheter, där Johar arbetade med att skriva porträtt, göra podcasts och leda evenemang, återvände han till Sveriges Radio 2021. Sedan 2022 genomför han makthavarintervjuer i Ekots Lördagsintervju, vilket återigen bekräftar hans roll som en av de mest inflytelserika rösterna i svensk media.

Gunilla Abrahamsson är en journalist och skribent med ett fokus på det svenska näringslivet och internationella händelser. Hon bidrar regelbundet med insiktsfulla artiklar till presskanalen.se, där hon analyserar och rapporterar om de senaste utvecklingarna och trenderna. Gunillas arbete är känt för dess djupgående analys och förmåga att belysa komplexa ämnen på ett tillgängligt sätt. Hennes skrivande hjälper läsare att förstå den större bilden bakom nyhetshändelser, vilket gör henne till en uppskattad röst inom svensk och internationell media.