Posted in

Så fungerar Text-TV

Så fungerar Text-TV

Så fungerar Text-TV: Din guide till klassisk textbaserad information

Text-TV är en tjänst som erbjuder textbaserad information som sänds parallellt med TV-kanalernas vanliga sändningar. Det är en form av videotext som kan inkludera nyheter, sportresultat, väderprognoser och en elektronisk programguide. Användare kan enkelt navigera mellan olika sidor i Text-TV genom att ange sidnumret på deras TV’s fjärrkontroll. Denna tjänst är särskilt värdefull för de som söker snabb och lättillgänglig information utan att behöva använda internet.

SVT Text, som är Sveriges Televisions version av Text-TV, erbjuder en bred variation av nyheter och information. För att tillgå SVT Text kan tittare gå till sida 100 som fungerar som startpunkt för tjänsten. Här finns uppdaterad information tillgänglig, och man kan hitta specifika avsnitt som ekonomi, sport och väder genom att navigera till olika sidnummer, exempelvis sidan 377 för målservice.

Användare som vill aktivera undertexter för TV-program på SVT kan göra detta genom att gå till sida 199. Där kan man välja undertextning för de olika SVT-kanalerna, inklusive SVT1, SVT2, och andra. Denna funktion är viktig för tittare som är döva eller hörselskadade, samt de som önskar följa program på ett annat språk. Med sin lättillgänglighet och direktinformation fortsätter Text-TV att vara en uppskattad service trots tillväxten av digitala medier.

Historia och Utveckling

Historia och utveckling av Text-TV innefattar banbrytande tekniska framsteg och en evolution från simpla meddelandesystem till mer komplexa digitala plattformar. Text-TV har spelat en viktig roll i att leverera nyheter och information till miljontals användare.

Från Början till Nu

BBC lanserade världens första Text-TV, känd som Ceefax, den 23 september 1974. Denna tjänst möjliggjorde för åskådare att få tillgång till textbaserad information som nyhetsrubriker och sportresultat via sina TV-apparater. I Sverige blev Text-TV en välkänd funktion genom Sveriges Television (SVT), och det har sedan dess varit en del av svenskarnas dagliga liv.

Tekniska Framsteg

Tekniska framsteg har möjliggjort för Text-TV att utvecklas från ett enkelt textbaserat nyhetstjänst till ett modernare gränssnitt med större kapacitet och funktionalitet. Utvecklingen har inkluderat förbättringar i sändningstekniker och användargränssnitt, som möjliggör en effektivare och användarvänligare tjänst.

Viktiga Utvecklingssteg:

 • Tidiga År: Grundläggande överföring av text.
 • Modern Era: Utveckling av färg och interaktiva funktioner.
 • Nya Plattformar: Integration med digitala tjänster och internet.

Sveriges Television

Sveriges Television har haft text-tv-funktionen i drift sedan de tidiga åren och har genom åren kontinuerligt utvecklat tjänsten. Det är känt att cirka 3 miljoner människor använde SVT Text-TV i mars 2019, vilket visar på plattformens omfattande räckvidd och popularitet. SVT har arbetat för att modernisera Text-TV genom att introducera ett modernt gränssnitt som kan möta dagens användares behov.

Nyckeldata för SVT Text-TV:

 • Startår: Lansering under tidigt 1980-tal.
 • Användare i Mars 2019: Cirka 3 miljoner.
 • Modernisering: Införande av ett modernare gränssnitt.

Användargränssnitt

Text-TV har utvecklats över åren men har behållit sitt karakteristiska användargränssnitt för att förenkla navigering och tillgänglighet. Gränssnittet är byggt för att ge tittare snabb och effektiv tillgång till textbaserat innehåll som nyheter och sportresultat.

Navigering och Tillgänglighet

Användare navigerar i Text-TV-tjänsten huvudsakligen via ett numrerat siduppslag som kan anges med fjärrkontrollen. Detta gör att användare kan hoppa direkt till specifika sidor, såsom:

 • 199: För undertexter i SVT-kanalerna
 • 300: För sportresultat

Underlag för navigationen inkluderar:

 • Den fysiska fjärrkontrollens knappar, såsom siffror för direktval av sida och piltangenter för att bläddra.
 • Appar och webbversioner som har moderniserat navigeringen med användning av pekskärm och tangentbord.

Tillgänglighet justeras genom inställningar som möjliggör justeringar i grafik och design, anpassade för användare med olika behov.

Grafik och Design

Grafiken på Text-TV är vanligen statisk med text och enkla grafiska element. Färgschemat och designen är enkel men funktionell – för att maximera läsbarheten. Viktiga komponenter i designen inkluderar:

 • Användning av färger för att betona olika kategorier av innehåll. Till exempel använder nyheter en annan färgbakgrund än sportresultat.
 • Ren och minimalistisk design med lugna färger och brist på rörliga bilder för att behålla användarens fokus på texten.

Digitala bildtextinställningar kan ofta anpassas med inställningar som:

 • Typsnitt
 • Storlek
 • Färg
 • Bakgrundsfärg

Modernare versioner av Text-TV-appar kan ha ett mer moderniserat gränssnitt, med ett tydligt navigationssystem som gör det lätt att hitta de senast uppdaterade nyhetssidorna samt de mest lästa sidorna.

Text-TV Innehåll

Text-TV erbjuder lättåtkomlig och snabb information i en rad olika kategorier. Dess innehåll spänner över nyheter, sportresultat och ekonomiska uppdateringar till väderprognoser och anpassar sig för att ständigt ge aktuell information.

Nyheter och Aktualiteter

Text-TV nyhetssidor är kända för att ge en sammanfattning av de senaste inrikes och utrikes händelserna. De uppdaterade nyhetssidorna inkluderar:

 • Inrikes: Korta rapporter om nationella händelser.
 • Utrikes: Viktiga globala nyheter som påverkar Sverige och världen.

Sport och Resultat

På sportsidorna kan tittarna snabbt ta del av de senaste sportresultaten, med information som ofta omfattar:

 • Golf: Uppdaterade scoringslistor och spelarprestationer.
 • Fotboll: Tabeller, matcher och resultat från nationella och internationella ligor.

Ekonomi och Börskurser

Ekonomisidorna på Text-TV erbjuder relevant och upp till minuten information för den som följer marknaden, inklusive:

 • Börskurser: Realtidsinformation om aktier och index.
 • Ekonominyheter: Viktiga händelser på finansmarknaderna som kan påverka investeringar och ekonomi.

Väderprognoser

Vädersidorna presenterar prognoser och väderinformation som kan hjälpa tittarna att planera sin dag, med:

 • Lokalt väder: Detaljerade prognoser för olika regioner i Sverige.
 • Nationellt väder: Ett övergripande perspektiv på det kommande vädret i hela landet.

Tillgänglighet och Anpassning

Sveriges Television (SVT) strävar efter att göra Text-TV tillgänglig och anpassad för alla användare, inkluderat personer med hörselnedsättning samt de som använder olika typer av enheter för att nå tjänsten.

För Hörselskadade

SVT förser hörselskadade individer med textning av både förinspelade program och direktsändningar. Denna service säkerställer att personer med hörselnedsättning kan ta del av TV-innehållet fullt ut. Undertexter är en kritisk del av tillgängligheten och kan vanligtvis hittas på sidan 199 om man använder Text-TV via en TV-apparat.

Text-TV på Olika Enheter

Text-TV kan nås via flertalet plattformar och enheter, vilket inkluderar tv-apparater, smartphones såsom iPhone och iPad, och appar specifikt designade för dessa system. För mobila enheter finns det dedikerade appar att ladda ner från respektive appbutik som ger tillgång till Text-TV. En universell metod för att nå Text-TV på olika smart TV-modeller är att använda den inbyggda webbläsaren och navigera direkt till texttv.nu.

Interaktion med Användare

Text-TV-systemet erbjuder sina användare mångsidiga interaktionsmöjligheter, vilket gör det både flexibelt och användarvänligt. Tjänsten uppmuntrar till daglig interaktion med sin publik genom att inkludera favoritfunktioner och enkla delningsalternativ.

Favoritfunktioner och Personlig Anpassning

Användarna kan personligen anpassa sitt gränssnitt genom att markera sina favoriter vilket gör det enklare att snabbt tillgå önskat innehåll. Med hjälp av enkel navigering kan man skapa en skräddarsydd lista över favoritkanaler eller -sidor. Denna lista kan sedan användas för att snabbt hoppa mellan de mest frekventerade avsnitten, såsom nyheter och sport, vilket speglar deras dagliga publik och behov.

Delning och Sociala Funktioner

Text-TV har integrerade dela-funktioner som tillåter användarna att kopiera text och dela den på olika sociala plattformar. Denna funktion är särskilt användbar när en användare vill dela specifik information med sitt nätverk. Det säkerställer en social aspekt av interaktionen och låter informationen flöda utanför Text-TV egna kanaler och ut i de bredare, digitala sociala sammanhangen.

Text-TV i Digitala Tidsåldern

I den digitala eran har Text-TV anpassat sig för att förbli relevant genom integration med internet och mobilanvändning.

Text-TV och Internet

Text-TV har på ett övertygande sätt övergått till den digitala plattformen. SVTs Text-TV, en veteran inom nyhetstjänster, är nu tillgänglig online och kan nås via webbadressen texttv.nu. Användare har möjlighet att ta del av information och tjänster såsom nyheter, sportresultat och ekonomisk information, direkt från sina webbläsare på olika enheter. Denna tillgänglighet på internet säkerställer att Text-TV har en plats även på de mindre skärmarna i moderna smarta enheter.

Appar och Mobil Anpassning

För att möta behoven hos användare på språng har SVT Text TV lanserat en app som är skräddarsydd för små skärmar. Appen ger en mobilvänlig upplevelse och gör det enkelt för individer att hålla sig uppdaterade med de senaste nyheterna och sportsändningarna. Tack vare denna anpassning har Text-TV etablerat sig som en praktisk lösning för snabb informationstillgång oberoende av plats.

Med teknikens utveckling har Text-TV följt med i tiden och visat att plattformen kan fortsätta vara ett relevant medium, även i ett samhälle där digital närvaro blivit allt mer essentiell.

Ytterligare Funktioner

Text-TV erbjuder användare tillgång till specifik information och fungerar som en interaktiv plattform där tittare enkelt kan navigera genom olika funktioner och tjänster.

Programtablå och TV-Guide

Användare kan använda Text-TV för att snabbt få tillgång till en programtablå som visar veckans TV-utbud. Genom att ange sidnummer som hör till TV-guiden kan de se vilka program som sänds samt dess sändningstider. Programtablån är uppdelad i rader och kolumner, där varje rad representerar en specifik tid och varje kolumn en TV-kanal. Sidorna är designade för att vara reklamfria och fokuserar helt på det rena innehållet.

Specialsidor för Särskilda Event

För evenemang som sporttävlingar eller stora nyhetshändelser skapar Text-TV specialsidor. Dessa sidor ger detaljerad information och uppdateringar i realtid, ofta med extra tecken och rader för att beskriva eventet på djupet. Användarna kan därför få en anpassad upplevelse för det event de är intresserade av, allt från politiska val till OS.

Internationell Jämförelse

Text-TV-tjänster har haft en liknande användning i många länder, och Storbritannien var en föregångare med sin tjänst Ceefax.

BBC och Ceefax

Den brittiska public service-kanalen BBC introducerade Ceefax på 1970-talet, före Text-TV-tjänster blev vanliga i Sverige. Ceefax var en av de första tjänsterna i sitt slag och innehöll nyheter, sportresultat, väderrapporter och information från BBC. Användare navigerade i tjänsten genom att ange nummerkoder på sin TV-apparats fjärrkontroll, vilket är en metod som påminner om sättet som SVT Text-TV fungerar på. Ceefax upphörde slutligen i oktober 2012 till följd av övergången från analog till digital TV-sändning i Storbritannien.

Framtidsutsikter och Utmaningar

Text-TV har en lång historia i Sverige men står inför betydande utmaningar när det gäller att bevara sin relevans i det moderna medialandskapet.

Konkurrens och Nya Mediekanaler

I takt med att nya mediekanaler skjuter i höjden, möter Text-TV ökad konkurrens. Nyhetsbyrån TT och andra aktörer inom inrikes och utrikes nyheter utnyttjar digitala plattformar som erbjuder realtidspublikation och bredare multimedia-innehåll. Konsumenternas förändrade mediakonsumtionsvanor innebär att de allt oftare väljer uppkopplade enheter istället för traditionella format som Text-TV. Plattformar som SVT pekar på att Text-TV fortfarande har en trogen användarskara, men dess långsiktiga relevans är osäker i ljuset av dessa förändringar.

Innovation och Framtida Teknik

Det finns potential för innovation inom Text-TV-tjänster för att hålla sig aktuella. Teknisk utveckling skulle kunna innebära större interaktivitet och integration med andra tjänster, kanske genom AI-drivna funktioner eller personaliserat innehåll. Medan traditionella aspekter av Text-TV, såsom enkelhet och tillgänglighet, även i framtiden kan komma att värderas högt, kan förnyelse bidra till att tjänsten håller sig relevant i en era där konsumenterna förväntar sig mer dynamiska och anpassningsbara medieupplevelser.

Gunilla Abrahamsson är en journalist och skribent med ett fokus på det svenska näringslivet och internationella händelser. Hon bidrar regelbundet med insiktsfulla artiklar till presskanalen.se, där hon analyserar och rapporterar om de senaste utvecklingarna och trenderna. Gunillas arbete är känt för dess djupgående analys och förmåga att belysa komplexa ämnen på ett tillgängligt sätt. Hennes skrivande hjälper läsare att förstå den större bilden bakom nyhetshändelser, vilket gör henne till en uppskattad röst inom svensk och internationell media.