Annika Sörenstam är en av de mest framgångsrika kvinnliga golfspelarna i historien, med 10 majorsegrar och 72 LPGA-titlar under sin karriär.

Annika Sörenstam

Annika Sörenstam är en svensk golfspelare som är känd för att vara en av de bästa kvinnliga golfspelarna genom tiderna. Hon föddes den 9 oktober 1970 i Viksjö, Järfälla kommun i Stockholms län. Under sin karriär har hon vunnit många utmärkelser och erkännanden för sitt spel, inklusive 10 majorsegrar och 72 LPGA-toursegrar.

Sörenstam började spela golf vid en tidig ålder och hade redan som tonåring visat prov på sitt talangfulla spel. Hon fortsatte att utvecklas som golfspelare och vann flera ungdomstävlingar innan hon gick vidare till att spela på högsta nivå. Under sin professionella karriär spelade hon på både LPGA-touren och Europatouren och vann många stora tävlingar.

Sörenstam har inte bara imponerat med sitt golfspel utan har också varit en förebild för många genom sin filantropiska verksamhet. Hon har grundat Annika Foundation, en organisation som stödjer ungdomars utbildning och hälsa genom golf. Sörenstam är också känd för att ha öppnat dörrar för andra kvinnliga golfspelare och för att ha inspirerat en hel generation av unga tjejer att följa sina drömmar.

 • Annika Sörenstam är en av de mest framgångsrika kvinnliga golfspelarna genom tiderna.
 • Hon har vunnit 10 majorsegrar och 72 LPGA-toursegrar under sin karriär.
 • Sörenstam är också känd för sin filantropiska verksamhet genom Annika Foundation som stödjer ungdomars utbildning och hälsa genom golf.
Här finns en artikel på samma tema: Svenska Golfutrustningsföretag.

Tidig Karriär

Annika Sörenstam är en av de bästa kvinnliga golfspelarnaAnnika Sörenstam började spela golf vid en tidig ålder och utvecklade snabbt sin talang. Under sin amatörkarriär vann hon flera mästerskap och turneringar, vilket ledde till att hon fick en plats i det svenska juniorlandslaget.

År 1991, vid 20 års ålder, flyttade Sörenstam till USA för att studera vid University of Arizona och spela college golf. Under sin tid på universitetet vann hon flera individuella mästerskap och hjälpte laget att ta hem två nationella mästerskapstitlar.

Efter att ha avslutat sin collegekarriär återvände Sörenstam till Sverige och började spela professionellt. Hon vann sin första professionella turnering 1995 och fortsatte att dominera på touren under de kommande åren.

Amatörkarriär

Under sin amatörkarriär vann Sörenstam flera stora mästerskap, inklusive det svenska mästerskapet för juniorer fyra år i rad från 1986 till 1989. Hon vann också två individuella NCAA-mästerskapstitlar under sin tid på University of Arizona.

Sörenstam blev en av de mest framstående amatörgolfarna i Sverige och världen, och hon var en del av det svenska juniorlandslaget i flera år. Hennes imponerande prestationer under denna tid banade vägen för hennes framgångsrika professionella karriär.

I slutet av sin amatörkarriär hade Sörenstam redan etablerat sig som en av de mest lovande unga golfspelarna i världen och var redo att ta sin karriär till nästa nivå.

Professionell Karriär

Annika Sörenstam är en av de mest framstående kvinnliga golfspelarna i historien. Hon har vunnit 72 LPGA-titlar, 10 majortitlar och 17 europeiska titlar under sin karriär. Nedan följer en översikt över hennes professionella karriär och några av hennes mest anmärkningsvärda prestationer.

LPGA-Touren

Sörenstam vann totalt 72 LPGA-titlar under sin karriär, vilket placerar henne på tredje plats på LPGA lista över mest segrande spelare. Hon vann också LPGA Player of the Year åtta gånger och Rookie of the Year 1994. Hon vann också Vare Trophy sex gånger för lägsta scoring average på LPGA-touren.

PGA-Touren

Sörenstam blev den första kvinnliga spelaren på 58 år att spela på PGA-touren när hon deltog i Bank of America Colonial 2003. Hon missade kvalgränsen med fyra slag, men hon fick mycket uppmärksamhet för sin prestation.

Europeiska Touren

Sörenstam vann totalt 17 europeiska titlar under sin karriär, varav åtta var majorsegrar. Hon vann Order of Merit sex gånger och var också med och vann Women’s World Cup of Golf 2006 tillsammans med Liselotte Neumann.

Större Mästerskap

Sörenstam vann totalt 10 majortitlar under sin karriär, inklusive tre US Women’s Open-titlar. Hon vann också Kraft Nabisco Championship tre gånger, Michelob Ultra Open at Kingsmill två gånger och Evian Masters två gånger. Hon vann också Karriär Grand Slam, som innebär att hon vann alla fyra majortävlingar på LPGA-touren.

Solheim Cup

Sörenstam representerade Europa i Solheim Cup åtta gånger och var kapten för det europeiska laget 2017. Hon vann totalt 22,5 poäng under sina Solheim Cup-uttagningar, vilket placerar henne på andraplats på listan över mest poäng av en europeisk spelare.

Övriga prestationer

Sörenstam vann totalt 94 professionella titlar under sin karriär och rankas som en av de mest framgångsrika kvinnliga golfspelarna genom tiderna. Hon vann också Bank of America Colonial Tournament 2003, vilket gör henne till den första kvinnliga spelaren att vinna en tävling på PGA-touren sedan 1945.

Sörenstam rankas också som nummer två på LPGA karriärpengalista med över 22 miljoner dollar i totala intäkter. Hon rankas också som nummer fyra på LPGA all-time scoring average-lista med ett genomsnittligt slag på 69,49.

Det är tydligt att Annika Sörenstam har haft en enastående karriär och har gjort en stor inverkan på damgolfen.

Läs artikeln om ämnet Sveriges bästa golfspelare här.

Utmärkelser och Erkännanden

Annika Sörenstam är en av de mest dekorerade golfspelarna genom tiderna. Hon har vunnit flera utmärkelser och erkännanden för sina prestationer på golfbanan. Här är några av de mest betydelsefulla:

 • Hall of Fame: År 2003 valdes Annika Sörenstam in i World Golf Hall of Fame för sina otroliga prestationer på golfbanan. Hon var bara 33 år gammal när hon valdes in i Hall of Fame.
 • Player of the Year: Annika Sörenstam har vunnit åtta Rolex Player of the Year Awards, vilket är ett rekord. Hon vann utmärkelsen för första gången år 1995 och sedan sju gånger till under sin karriär.
 • Major Champion: Annika Sörenstam har vunnit 10 major-titlar under sin karriär. Hon är en av de mest framgångsrika kvinnliga golfspelarna i historien när det gäller major-titlar.
 • Presidential Medal of Freedom: År 2021 tilldelades Annika Sörenstam den amerikanska utmärkelsen Presidential Medal of Freedom av president Joe Biden för hennes bidrag till golfen och för att hon har inspirerat unga kvinnor att följa sina drömmar.
 • Patty Berg Award: År 1994 vann Annika Sörenstam Patty Berg Award för att ha haft det lägsta genomsnittliga slagantalet på LPGA-touren.
 • Rolex: Annika Sörenstam har samarbetat med Rolex i flera år och har varit en av deras mest framstående ambassadörer.
 • Golf Digest: Annika Sörenstam har varit en av Golf Digests mest populära och inflytelserika skribenter under flera år.
 • Athlete of the Year: Annika Sörenstam har vunnit flera utmärkelser som Athlete of the Year, inklusive ESPYs Award och Laureus World Sports Academy Award.
 • Associated Press Female Athlete of the Year: Annika Sörenstam vann Associated Press Female Athlete of the Year Award två gånger under sin karriär, år 2003 och 2005.
 • United States Sports Academy: År 2007 tilldelades Annika Sörenstam United States Sports Academy’s Golf Tee Award för sina bidrag till golfen och för att hon har inspirerat unga kvinnor att följa sina drömmar.

Annika Sörenstam har vunnit många andra utmärkelser och erkännanden under sin karriär. Hennes prestationer på golfbanan har gjort henne till en av de mest respekterade och beundrade kvinnliga idrottarna genom tiderna.

Personligt Liv och Filantropi

Annika Sörenstam är inte bara en av de mest framgångsrika kvinnliga golfspelarna genom tiderna utan också en filantrop och en person som har engagerat sig i flera välgörenhetsorganisationer.

Sörenstam är gift med Mike McGee, en före detta golfspelare från USA, och tillsammans har de två barn. Familjen bor i Lake Nona, Florida, där Sörenstam har varit aktiv i flera välgörenhetsprojekt.

En av de organisationer som Sörenstam har grundat är Annika Foundation, som främjar ungdomsgolf och en hälsosam livsstil för barn och unga. Stiftelsen har också samarbetat med Make-a-Wish Foundation för att uppfylla önskningar för sjuka barn runt om i världen.

Utöver att driva sin egen stiftelse har Sörenstam också varit engagerad i International Golf Federation och Lexus, där hon har arbetat med att främja golf som en olympisk sport. Hon har också varit en ambassadör för klädmärket Cutter & Buck, som hon har designat flera kollektioner för.

Sörenstam har även grundat Annika Academy, en golfakademi som erbjuder träning och utbildning för golfare på alla nivåer. Akademin ligger i Reunion Resort i Orlando, Florida.

Sammanfattningsvis är Annika Sörenstam en engagerad filantrop som har grundat flera organisationer och samarbetat med andra välgörenhetsorganisationer för att främja ungdomsgolf och en hälsosam livsstil för barn och unga.

Fakta om Annika Sörenstam
Födelsedatum 9 oktober 1970
Födelseort Bro, nära Stockholm, Sverige
Professionella vinster 90 internationella turneringar, inklusive 72 officiella LPGA-turneringar
Majorsegrar 10
World Golf Hall of Fame Invald 2003
Utmärkelser 8 gånger LPGA Player of the Year, 6 Vare Trophies
Rekord Enda kvinnliga golfspelaren att skjuta en 59 i tävling
Uppväxt Växte upp i en sportig familj, var nationellt rankad junior tennisspelare och spelade fotboll för Bro IK
Universitet University of Arizona
PGA Tour Första kvinnan att spela i en PGA Tour-tävling sedan Babe Zaharias 1945
Övrigt Startade ANNIKA Academy, skrev boken ”Golf Annika’s Way”, och har varit involverad i flera företagsprojekt

Pensionering och Senare Karriär

Efter att ha vunnit 72 tävlingar på LPGA Tour, inklusive 10 major-titlar, meddelade Annika Sörenstam sin pensionering från professionell golf i december 2008. Hon hade då vunnit mer än $ 22 miljoner i prispengar och hade varit rankad som världsetta i totalt 199 veckor.

Efter sin pensionering fokuserade Sörenstam på sin familj och på att utveckla sin golfakademi på Lake Nona Golf & Country Club i Orlando, Florida. Hon var också aktiv som golfexpert på TV och var en av de ursprungliga medlemmarna i Golf Channel’s ”Morning Drive” -panel.

Men 2020 gjorde Sörenstam en överraskande comeback när hon deltog i LPGA Tour’s Gainbridge Championship, där hon spelade i samma grupp som Nelly Korda och Brooke Henderson. Även om hon inte klarade kvalgränsen, var det en imponerande prestation för någon som hade varit borta från tävlingsspel i över ett decennium.

Sörenstam har också varit aktiv som golftränare och har arbetat med flera professionella spelare, inklusive Lydia Ko och Michelle Wie. Hon har också varit engagerad i juniorgolf och har grundat Annika Foundation, som stöder ungdomars golfutbildning och hälsa.

I juli 2021 ledde Sörenstam U.S. Senior Women’s Open efter två rundor, vilket visar att hon fortfarande har vad som krävs för att tävla på högsta nivå.

Vanliga frågor

Hur många majors har Annika Sörenstam vunnit?

Annika Sörenstam har vunnit totalt 10 majors under sin golfkarriär. Detta placerar henne på fjärde plats bland kvinnliga golfspelare med flest majorsegrar.

Hur mycket pengar har Annika Sörenstam?

Annika Sörenstam har tjänat över 22 miljoner dollar under sin golfkarriär. Detta inkluderar prispengar från tävlingar samt intäkter från sponsorer och andra affärsmöjligheter.

När slutade Annika Sörenstam spela golf?

Annika Sörenstam slutade spela golf på heltid år 2008. Hon har sedan dess fokuserat på andra projekt, såsom att starta en egen golfakademi och vara en förespråkare för kvinnors idrott.

Vem är Sveriges bästa golfare?

Annika Sörenstam anses allmänt vara Sveriges bästa golfare genom tiderna. Hon har vunnit fler tävlingar och utmärkelser än någon annan svensk golfspelare, och räknas som en av de främsta kvinnliga golfspelarna genom tiderna.

Vilka priser har Annika Sörenstam vunnit?

Annika Sörenstam har vunnit en mängd priser och utmärkelser under sin golfkarriär. Hon har tilldelats bland annat LPGA Player of the Year Award åtta gånger, och har även vunnit Vare Trophy fem gånger.

Vilken är Annika Sörenstams bästa prestation i US Open?

Annika Sörenstams bästa prestation i US Open kom år 1995, då hon vann tävlingen med en total poängsumma på 272 slag. Detta är fortfarande ett rekord för lägsta poängsumma i US Open för kvinnor.

Recent Posts

Social Media