Posted in

Roger Akelius

Roger Akelius är en svensk entreprenör och filantrop, grundare av Akelius Residential Property AB, känd för att donera till välgörenhet.

Roger Akelius – Svensk entreprenör, filantrop och författare

Roger Akelius är kanske mest känd som grundaren av Akelius Residential Property AB, men hans resa började långt innan dess. Uppvuxen i Stora Mellby, en pittoresk by i Sverige, tog Akelius sina första steg in i arbetslivet med ett sommarjobb på ett mejeri.

Hans entreprenöriella ande visade sig tidigt när han köpte en sommarstuga vid tretton års ålder.Denna tidiga investering skulle bli startskottet för en livslång karriär inom fastighetsbranschen.

 • Uppväxt och tidig karriär
  • Född och uppvuxen i Stora Mellby
  • Första jobbet på ett mejeri
  • Köpte sin första sommarstuga vid 13 års ålder
 • Entreprenörskap
  • Grundande av Akelius Residential Property AB
  • Expansion av fastighetsimperium
 • Filantropi
  • Engagemang i olika välgörenhetsprojekt
  • Donationer till utbildnings- och hjälpprojekt
Födelseår Födelseort Känd som Första investeringen
1940-talet Stora Mellby, Sverige Entreprenör, Filantrop, Författare Sommarstuga vid 13 års ålder

Utbildning och Tidiga Skrifter

Efter att ha blivit gymnasieingenjör och tagit en teknisk examen vid Lunds universitet, fortsatte Akelius sin karriär med en lektorstjänst på Chalmers tekniska högskola. Under sin tid på IBM upptäckte han bristen på kurslitteratur inom programmering, vilket ledde till att han skrev och publicerade egna läroböcker. Hans första bok, ”Modern Cobol”, blev snabbt en referens inom området och följdes av många fler.

Revolutionerande Premieobligationsmarknaden

Akelius gjorde sig även ett namn genom att publicera boken ”Allt om premieobligationer”, vilken belyste möjligheterna till avkastning genom lågbeskattade premieobligationer. Hans insatser bidrog till en enorm popularitet för denna investeringsform och påverkade till och med den svenska statens låneförmåga. Detta ledde till att han även hjälpte till att införa ett liknande system i Norge.

Skatteboken som Skapade en Rörelse

”Akelius Skatt” blev en annan milstolpe i Akelius karriär. Boken väckte ett stort intresse för skatteplanering och blev en årlig publikation som många svenskar förlitade sig på för att navigera i skattesystemet. Hans insatser inom detta område gjorde honom till en av Sveriges mest framstående skatteexperter.
Läs även artikeln Lina Thomsgård.

Dataprogram och Skattetjänster

I mitten av 80-talet utvecklade Akelius ett dataprogram för skatteberäkningar och analyser, vilket blev en viktig del av hans inkomst. Företaget Akelius Skatt erbjöd service till revisorer och hade en omfattande kursverksamhet, vilket ytterligare cementerade Akelius position som en auktoritet inom svensk skatteplanering.

Internationell Expansion

Akelius såg möjligheter även utanför Sveriges gränser och grundade ett försäkringsbolag på Cypern. Detta var strategiskt riktat mot svenskar och utnyttjade möjligheten för skattefria placeringar i utländska kapitalförsäkringar. Hans förmåga att identifiera och kapitalisera på nischer i finansvärlden var en nyckelfaktor i hans fortsatta framgångar.

Fastighetsimperiet Akelius Residential Property AB

I en återgång till sina rötter grundade Akelius Akelius Fastigheter AB år 1994, vilket senare blev Akelius Residential Property AB. Företagets första fastighetsköp markerade starten på en expansiv tillväxt inom fastighetssektorn. Med ett fastighetsbestånd värt miljarder har Akelius etablerat sig som en stor aktör på den internationella fastighetsmarknaden.
Här finns en liknande artikel på samma tema: Lilla Hjärtat.

Filantropi och Framtida Visioner

Utöver sina affärsframgångar är Akelius också en aktiv filantrop. Genom Akelius Foundation har han bidragit till olika välgörenhetsprojekt och strävar efter att göra en positiv skillnad i världen. Hans engagemang för samhällsnytta visar att hans ambitioner sträcker sig långt bortom den personliga ekonomiska framgången.
Roger Akelius är grundare av Akelius Residential Property AB, känd för sitt engagemang i fastigheter och filantropi.

Sammanfattning

Roger Akelius är ett exempel på en svensk entreprenör som har lyckats inom flera olika områden. Från en blygsam början till att bli en ledande figur inom fastighetsinvesteringar och skatteplanering, hans berättelse är en inspiration för aspirerande entreprenörer över hela världen. Hans fortsatta arbete och filantropiska insatser kommer utan tvekan att lämna ett varaktigt arv.

Gunilla Abrahamsson är en journalist och skribent med ett fokus på det svenska näringslivet och internationella händelser. Hon bidrar regelbundet med insiktsfulla artiklar till presskanalen.se, där hon analyserar och rapporterar om de senaste utvecklingarna och trenderna. Gunillas arbete är känt för dess djupgående analys och förmåga att belysa komplexa ämnen på ett tillgängligt sätt. Hennes skrivande hjälper läsare att förstå den större bilden bakom nyhetshändelser, vilket gör henne till en uppskattad röst inom svensk och internationell media.