Posted in

Regina Lund

Regina Lund är en svensk skådespelerska och sångerska, känd för sin mångsidighet och karismatiska närvaro på scen och film.

Tidiga år och familjebakgrund

Regina Charlotta Theodora Lund, född 17 juli 1967 i Vasa, Finland, är en välkänd svensk skådespelare, sångare, låtskrivare, poet och författare. Hon är dotter till regissören Christian Lund och skådespelaren samt dansaren Sonja Lund.

Regina föddes i Finland där hennes föräldrar var verksamma inom teatern, men hon växte upp i Sverige, främst hos sina farföräldrar i Gävle.Där utvecklade hon sina många talanger genom att delta i gymnastik, dans, musikal och teater från en ung ålder.

Regina Lund – En mångsidig konstnärssjäl

Regina Lund är känd för sin mångsidighet inom konstens värld. Hon har inte bara gjort sig ett namn som skådespelare utan också som en begåvad sångare och låtskrivare. Hennes poesi och författarskap har också väckt uppmärksamhet, vilket visar på hennes bredd som konstnär.

 • Karriär som skådespelare
  • Medverkat i svenska filmer och TV-serier
  • Uppträtt på teaterscener runt om i Sverige
 • Musikalisk karriär
  • Släppt album och singlar som sångare
  • Skrivit låtar både för sig själv och andra artister
 • Litterär verksamhet
  • Publicerat poesi och böcker
  • Skapat verk som berör och engagerar
Födelsedatum 17 juli 1967
Födelseort Vasa, Finland
Föräldrar Christian Lund och Sonja Lund
Uppväxt Gävle, Sverige
Yrken Skådespelare, sångare, låtskrivare, poet, författare

Utbildning och konstnärlig utveckling

Regina Lund tävlade på elitnivå i gymnastik under åren 1975–1979 och vann en guldmedalj i 70-iaden Gästrikland/Hälsingland. Hon tog även danslektioner på Pineapple Dance Studios i London och studerade vid Teater- och operahögskolan i Göteborg. Denna breda utbildning lade grunden för hennes framtida karriär inom scenkonst och underhållning.

Genombrott och skådespelarkarriär

Lund fick sitt stora genombrott som radiorösten Laila Klang i radioprogrammet Klang & Co och som sekreteraren Mona i den populära TV-serien Rederiet. Hennes skådespelartalang uppmärksammades även med en Guldmasken för Bästa kvinnliga skådespelare i musikalen I hetaste laget och en Guldbaggenominering för sin roll i filmen Sjön.
Regina Lund är en svensk skådespelerska och sångerska, känd för sin mångsidighet inom film, TV och teater.

Ytterligare konstnärliga uttryck

Förutom skådespeleri har Lund även gjort sig känd som sångare och låtskrivare. Hon tävlade i Melodifestivalen 2007 och har lånat ut sin röst till karaktärer i animerade filmer såsom Madagaskar och datorspel som The Longest Journey. Hon har även sommarpratat i Sveriges Radio P1 och medverkat i flera underhållningsprogram.

Privatliv

Regina Lund har en son född 1999 och var tidigare gift med skådespelaren Jonas Malmsjö. Hon har även bott i Köpenhamn och är känd för sitt engagemang i olika sociala och humanitära frågor.

Socialt och politiskt engagemang

Lund har länge varit aktiv inom organisationer som Amnesty International och Röda Korset. Hon har hållit fredstal och varit en röst för mänskliga rättigheter, djurens rättigheter och fredsförhandlingar, bland annat vid FN:s deklaration om de mänskliga rättigheternas 60-årsfirande.

Spiritualitet och mediala förmågor

Regina Lund har sedan barndomen haft ett starkt intresse för andlighet. Hon har arbetat som clairvoyant, andlig vägledare, tarotläsare och medium. Dessa aspekter av hennes liv har ofta väckt uppmärksamhet i media.
Läs även artikeln Gustav Vasa.

Filmkarriär och musikaliska verk

Lunds långfilmsdebut kom i Harry & Sonja där hon spelade mot Stellan Skarsgård. Hon har sedan dess haft roller i en rad filmer och även bidragit med musik till filmens värld, exempelvis genom sitt album Everybody’s Darling.
Liknande artikel Zlatan Ibrahimovic.

Genom sitt mångsidiga konstnärskap har Regina Lund blivit en välkänd och respekterad figur i svensk kultur och underhållning.

Gunilla Abrahamsson är en journalist och skribent med ett fokus på det svenska näringslivet och internationella händelser. Hon bidrar regelbundet med insiktsfulla artiklar till presskanalen.se, där hon analyserar och rapporterar om de senaste utvecklingarna och trenderna. Gunillas arbete är känt för dess djupgående analys och förmåga att belysa komplexa ämnen på ett tillgängligt sätt. Hennes skrivande hjälper läsare att förstå den större bilden bakom nyhetshändelser, vilket gör henne till en uppskattad röst inom svensk och internationell media.