Posted in

Jon Skolmen

Jon Skolmen var en norsk skådespelare och komiker, älskad för sin humor och minnesvärda roller i filmer som "Sällskapsresan".

Jon Skolmen – En hyllning till en folkkär underhållare

Jon Skolmen, född 1 november 1940 i Mjøndalen i Buskerud, var en skådespelare, programledare och författare som blev en älskad profil i både Norge och Sverige. Hans karriär tog fart när han 1963 anställdes av NRK, där han inledningsvis fokuserade på att producera barnprogram.

Skolmens talang och mångsidighet ledde honom snart till vuxenunderhållning och han blev en välkänd figur i den nordiska TV-världen.

 • NRK-karriären
  • Började producera barnprogram 1963
  • Övergång till vuxenunderhållning
 • Svensk-norsk samarbete
  • Medverkan i populära TV-program
  • Samarbete med svenska underhållare
 • Författarskap
  • Utgivning av böcker
  • Skapande av manus och texter
Födelsedatum 1 november 1940
Födelseort Mjøndalen, Buskerud
Yrken Skådespelare, Programledare, Författare
Noterbar karriärstart Anställd av NRK 1963

Utmärkelser och erkännanden

Skolmens arbete inom televisionen gav honom flera prestigefyllda utmärkelser. År 1973 vann han specialpriset för World-to-World Show i Montreux. Ytterligare framgångar kom 1977 då han och Trond Kirkvaag erövrade Guldrosen, Presspriset och Chaplinpriset med ”The Nor-way to broadcasting”, ett humorprogram som satiriserade norsk TV-historia.

Älskad av en svensk publik

I Sverige blev Skolmen känd genom en rad olika roller. Han medverkade i barnprogram och blev en del av många svenska hem genom julkalendern ”Julius Julskötare” 1978. Hans popularitet sköt i höjden när han tog rollen som Ole Bramserud i Lasse Åbergs filmserie ”Sällskapsresan”. Denna roll etablerade honom som en av de mest uppskattade komiska skådespelarna i Sverige.Jon Skolmen var en folkekær norsk skuespiller kendt for sin humor og roller i filmene 'Sällskapsresan' og 'Hälsoresan'.

TV-framgångar och filmroller

Utöver filmen ”Sällskapsresan” blev Skolmen känd för sin medverkan i svenska TV-succéer som ”Nöjesmaskinen” 1982 och ”Nöjesmassakern” 1985. Han fortsatte att vara en flitig skådespelare och deltog bland annat i ”Göta kanal 3 – Kanalkungens hemlighet” 2009, vilket visade på hans långvariga närvaro i svensk film och TV. Här finns en artikel på samma tema: Sven Hirdman.

Familjebanden till underhållningen

Jon Skolmen var inte den enda i familjen med en passion för skådespeleri. Han var morbror till skådespelaren Hege Schøyen, och de två delade skärmtid i filmen ”Den ofrivillige golfaren”. Deras samarbete på filmduken blev mycket uppskattat av publiken och stärkte Skolmens status som en folkkär underhållare. Denna artikel är även relevant för ämnet Ted Gärdestad.

Jon Skolmens arv

Skolmen avled i Oslo den 28 mars 2019, efter en tids sjukdom. Hans bortgång lämnade ett stort tomrum i nordisk underhållning. Jon Skolmen kommer ihåg som en varm och karismatisk personlighet vars bidrag till komedi och underhållning fortsätter att leva kvar genom hans många roller och framträdanden. Hans arv som underhållare är odiskutabelt och han kommer att fortsätta att sprida glädje genom sina verk för framtida generationer.

Sista orden

Jon Skolmens liv och karriär var fyllda av skratt, applåder och uppskattning. Hans arbete sträckte sig över flera decennier och han blev en del av många människors liv genom TV-skärmar och filmdukar. Han kommer att minnas som en man som med sin humor och värme kunde föra samman människor över gränserna och som en sann legend inom nordisk underhållning.Jon Skolmen var en folkekær norsk skuespiller kendt for sin humor og roller i filmene 'Sällskapsresan' og 'Hälsoresan'.

Gunilla Abrahamsson är en journalist och skribent med ett fokus på det svenska näringslivet och internationella händelser. Hon bidrar regelbundet med insiktsfulla artiklar till presskanalen.se, där hon analyserar och rapporterar om de senaste utvecklingarna och trenderna. Gunillas arbete är känt för dess djupgående analys och förmåga att belysa komplexa ämnen på ett tillgängligt sätt. Hennes skrivande hjälper läsare att förstå den större bilden bakom nyhetshändelser, vilket gör henne till en uppskattad röst inom svensk och internationell media.