Posted in

Jenny Lind

Jenny Lind, känd som "den svenska näktergalen", var en världsberömd sopran under 1800-talet.

En Stjärna Föds i Stockholm – Jenny Lind

Jenny Lind, egentligen Johanna Maria Lind, och senare känd som Jenny Lind-Goldschmidt, föddes den 6 oktober 1820 i Klara församling i Stockholm. Hon växte upp under enkla förhållanden som utomäktenskaplig dotter till bokhållaren Niclas Jonas Lind och lärarinnan Anne-Marie Fellborg.

Trots en komplicerad familjesituation och en fattig barndom skulle Lind komma att bli en av 1800-talets mest hyllade sopraner och en symbol för den svenska musikscenen.

 • Karriär
  • Debut vid Kungliga Teatern i Stockholm
  • Internationell berömmelse efter framträdanden i Europa
  • Turné i USA, management av P.T. Barnum
 • Välgörenhet
  • Stöd till utbildningsinstitutioner
  • Grundande av Jenny Linds stipendiefond
 • Privatliv
  • Äktenskap med Otto Goldschmidt
  • Uppfostran av tre barn
Fakta Detaljer
Födelsedatum 6 oktober 1820
Födelseplats Klara församling, Stockholm
Debut Kungliga Teatern i Stockholm
Viktiga verk La Sonnambula, Norma, Der Freischütz
Avled 2 november 1887

Upptäckt och Utbildning

När Lind var nio år gammal upptäcktes hennes sångtalang av en tjänare till Fredrika Lundberg, premiärdansös vid Kungliga Operan. Hennes röst banade väg för en plats på Dramatens elevskola, där hon fick en gedigen utbildning i sång och scenkonst. Carl Magnus Crælius, teaterns sånglärare, spelade en avgörande roll i att forma hennes röst. Lind fick en konstnärlig skolning som inte bara omfattade sång, utan även deklamation, dans och andra färdigheter som ansågs viktiga för en kvinnas uppfostran inom teatern.

Internationell Succé och ”Den Svenska Näktergalen”

Jenny Lind blev snabbt en favorit i musikvärlden, både i Sverige och internationellt. Hon turnerade genom Europa och mötte kompositörer som Felix Mendelssohn, som komponerade verk speciellt för hennes röst. I England blev hon en favorit hos drottning Viktoria, som beundrade hennes talang och närvarade vid hennes konserter. Det var i England hon först fick smeknamnet ”Den svenska näktergalen”, ett namn som skulle följa henne genom hela hennes karriär.

Triumf i Amerika och Samarbetet med P.T. Barnum

P.T. Barnum, en skicklig amerikansk impressario, lockade över Lind till USA med ett löfte om 150 000 dollar för 150 konserter. Hennes ankomst till New York i september 1850 var en mediesensation, och hennes första konsert i Castle Garden blev en enorm framgång. Lind blev snabbt en kulturell ikon i USA och hennes konserter drog storpublik. Hon blev känd för sin generositet och skänkte ofta stora summor av sina intäkter till välgörenhet.

Privatliv och Äktenskap

I USA mötte Jenny Lind den tyske pianisten Otto Goldschmidt, som hon gifte sig med 1852. Paret bosatte sig senare i England, där Lind fortsatte sin karriär som sångerska men även engagerade sig i musikutbildning och välgörenhetsarbete. Hon avled den 2 november 1887 i Worcestershire, men hennes arv och minne lever kvar genom bland annat en plakett i Poets’ Corner i Westminster Abbey.
Läs artikeln om ämnet Elvis Presley här.

Jenny Linds Arv och Minne

Jenny Linds betydelse för musik och kultur sträcker sig långt bortom hennes livstid. Hennes röst och karisma inspirerade inte bara samtida lyssnare utan har även lämnat ett varaktigt avtryck i musikhistorien. H.C. Andersen, som var djupt förälskad i Lind, skrev sin berömda saga ”Näktergalen” som en hyllning till henne. Hennes arv lever vidare genom stipendier och musikpriser som bär hennes namn, och hon fortsätter att vara en ikon för svensk musikexport.
Jenny Lind, känd som

En Inspiration för Framtida Generationer

Jenny Linds liv och karriär fortsätter att inspirera unga sångare och musiker världen över. Hennes historia är en påminnelse om att talang, hårt arbete och beslutsamhet kan övervinna även de mest utmanande början. Lind är en symbol för den tidlösa kraften i musik och konst att förena människor och kulturer, och hennes röst ekar fortfarande starkt i hjärtan och sinnen hos de som uppskattar klassisk musik.
Här finns en artikel på samma tema: Tommy Nilsson.

Gunilla Abrahamsson är en journalist och skribent med ett fokus på det svenska näringslivet och internationella händelser. Hon bidrar regelbundet med insiktsfulla artiklar till presskanalen.se, där hon analyserar och rapporterar om de senaste utvecklingarna och trenderna. Gunillas arbete är känt för dess djupgående analys och förmåga att belysa komplexa ämnen på ett tillgängligt sätt. Hennes skrivande hjälper läsare att förstå den större bilden bakom nyhetshändelser, vilket gör henne till en uppskattad röst inom svensk och internationell media.