Posted in

Hans Wahlgren

Hans Wahlgren är en svensk skådespelare och regissör, känd för sitt arbete inom teater och som far till Pernilla Wahlgren.

Hans Wahlgren – En mångsidig profil inom svensk underhållning

Hans Carl Gustav Wahlgren, född den 26 juni 1937 i Maria församling i Helsingborg, har länge varit en del av den svenska underhållningsvärlden. Med en uppväxt i Smedslätten och föräldrar som båda var skådespelare, Ivar Wahlgren och Nina Scenna, var det nästan oundvikligt att Hans skulle följa i deras fotspår.

Hans är enda barnet i familjen och har själv byggt upp en imponerande karriär inom skådespeleri, sång och textförfattande.

 • Uppväxt
  • Född i Maria församling, Helsingborg
  • Uppvuxen i Smedslätten
 • Familj
  • Son till Ivar Wahlgren och Nina Scenna
  • Enda barnet i familjen
 • Karriär
  • Skådespelare
  • Sångare
  • Textförfattare
Namn Födelsedatum Födelseplats Föräldrar
Hans Carl Gustav Wahlgren 26 juni 1937 Maria församling, Helsingborg Ivar Wahlgren & Nina Scenna

De första stegen på filmduken

Hans Wahlgren gjorde sin filmdebut redan som barn 1945 i Ragnar Falcks kortfilm ”Indianer och blekansikten”, som var en del av Solstickans barnkoloniverksamhet. Det skulle dock dröja till 1959 innan hans genombrott kom med filmen ”Raggare!”, där han fick visa upp sin talang för en bredare publik.

Revykungen av Göteborg

Under elva säsonger var Hans Wahlgren en stark profil i Hagges revy i Göteborg. Hans förmåga att göra porträttlika imitationer av kända personer som Jan Malmsjö, Jarl Kulle, Carl XVI Gustaf och Claes af Geijerstam gjorde honom till en publikfavorit. Hans mångsidighet och scennärvaro bidrog till hans framgångar inom revygenren. Läs mer om Felix Sandman här.

En karriär på privatteatrarna

Wahlgren har varit en flitigt anlitad skådespelare på Stockholms privatteatrar. Han har medverkat i uppsättningar som ”Oh! Calcutta!” och ”Pippi Långstrump” på Folkan, samt ”Charleys Tant” och ”Spanska flugan” på Vasan. Sommaren 2001 spelade han mot Eva Rydberg i ”Kärlek och lavemang”Fredriksdalsteatern i Helsingborg, vilket visar på hans breda repertoar från fars till musikal.Hans Wahlgren är en svensk skådespelare och regissör, känd för sitt arbete inom teater och TV.

Röstskådespelaren Wahlgren

Förutom att vara en skicklig live-skådespelare har Hans Wahlgren också gjort sig ett namn som röstskådespelare. Han har gett röst åt flera karaktärer i filmer och är kanske mest känd för att vara rösten bakom Charles Ingvar ”Sickan” Jönsson i datorspelen ”Jönssonligan: Jakten på Mjölner” och ”Jönssonligan går på djupet”.

En del av Wahlgren-skådespelardynastin

Hans Wahlgren gifte sig 1962 med skådespelaren Christina Schollin och tillsammans har de fyra barn: brandmannen Peter Wahlgren, skådespelaren Niclas Wahlgren, artisten Pernilla Wahlgren och skådespelaren Linus Wahlgren. Familjen Wahlgren har blivit en av Sveriges mest kända skådespelarfamiljer, och deras bidrag till svensk film, teater och musik är betydande.

Ett arv av underhållning

Genom sitt arbete på scen och film har Hans Wahlgren varit med och format den svenska underhållningsindustrin. Hans bidrag sträcker sig över flera decennier och inkluderar inte bara hans egna prestationer utan även inspirationen han har gett till sina barn och andra i branschen. Hans Wahlgrens karriär är ett bevis på att talang och hårt arbete kan resultera i en lång och framgångsrik närvaro i rampljuset. Vi har skrivit en liknande artikel om detta här Max Von Sydow.

Äldre men inte glömd

Trots att åren går är Hans Wahlgrens insatser inom svensk underhållning fortfarande ihågkomna och uppskattade. Hans filmer och teateruppträdanden finns bevarade och tillgängliga för nya generationer, bland annat genom SVT:s öppet arkiv och andra digitala plattformar. Hans Wahlgren har lämnat ett outplånligt avtryck i den svenska kulturen.

Gunilla Abrahamsson är en journalist och skribent med ett fokus på det svenska näringslivet och internationella händelser. Hon bidrar regelbundet med insiktsfulla artiklar till presskanalen.se, där hon analyserar och rapporterar om de senaste utvecklingarna och trenderna. Gunillas arbete är känt för dess djupgående analys och förmåga att belysa komplexa ämnen på ett tillgängligt sätt. Hennes skrivande hjälper läsare att förstå den större bilden bakom nyhetshändelser, vilket gör henne till en uppskattad röst inom svensk och internationell media.