Posted in

Ett företagslån kan krävas för framgångsrikt företagande

Har du tänkt starta ett företag eller expandera din nuvarande affärsverksamhet? Det är sannerligen inte gratis att vara företagare – entreprenörskapet är ofta ganska kapitalintensivt. Därför kan du behöva ta ett företagslån för att finansiera uppstarten eller tillväxten. Precis som vanliga lån för konsumenter lånar du här pengar från en långivare. Pengarna ska betalas tillbaka över löptiden tillsammans med ränta och eventuella andra avgifter.

Men det finns också vissa skillnader mellan företagslån och privatlån. Dessutom finns det faktiskt flera olika finansieringslösningar för små och medelstora företag att välja bland. Läs vidare för att få några handfasta tips kring hur du kan resonera!

Så kan du säkerställa att du uppfyller villkoren för ett företagslån

Varje långivare har sina egna unika villkor som du behöver uppfylla för att kunna få ett företagslån. Villkoren varierar därför utifrån ditt val av långivare, hur stort belopp du ska låna och exakt vilken finansieringsform som du har valt. Med detta sagt finns det samtidigt vissa gemensamma nämnare. Så för att säkerställa att du uppfyller villkoren för att få ett lån kan du vilja kika närmare på ditt företags:

  • Kassaflöde. Du bör vara beredd att skicka in kontoutdrag och andra finansiella dokument till långivaren. Detta för att denne ska kunna bilda sig en bra uppfattning om hur ditt företags kassaflöde ser ut.
  • Lönsamhet. Långivare vill helst låna ut pengar till lönsamma företag. Exakt vilka krav på lönsamhet som ställs varierar dock – vissa banker kräver att ditt företag gör en ganska liten vinst medan andra förväntar sig att få se en större sådan.
  • Historik. Det är en fördel om ditt företag har varit verksamt i åtminstone två år. I vissa fall ställs dock andra krav på företagets historik, såsom att det ska ha varit igång i ett halvår eller mer.
  • Skuldsättning. Innan du ansöker om ett nytt företagslån bör du se över företagets skuldsättning. Ju lägre skuldsättningsgraden är desto troligare är det att ditt företag får låna pengar genom att ansöka om ett nytt lån.
  • Säkerhet. Vissa långivare kräver att du ställer en säkerhet för lånet. Det kan röra sig om fastigheter, maskiner eller andra tillgångar.

Gunilla Abrahamsson är en journalist och skribent med ett fokus på det svenska näringslivet och internationella händelser. Hon bidrar regelbundet med insiktsfulla artiklar till presskanalen.se, där hon analyserar och rapporterar om de senaste utvecklingarna och trenderna. Gunillas arbete är känt för dess djupgående analys och förmåga att belysa komplexa ämnen på ett tillgängligt sätt. Hennes skrivande hjälper läsare att förstå den större bilden bakom nyhetshändelser, vilket gör henne till en uppskattad röst inom svensk och internationell media.