Charlotte Kalla, svensk skidåkningsstjärna, har vunnit OS-guld och inspirerat många med sin uthållighet och tävlingsanda.

Charlotte Kalla

Charlotte Kalla – Sveriges Längdskidåknings Drottning

Marina Charlotte Kalla, född 22 juli 1987 i Tärendö, Norrbottens län, är en av Sveriges mest framstående idrottspersonligheter. Med nio OS-medaljer är hon landets främsta kvinnliga olympier genom tiderna.

Kallas karriär är prydd med historiska ögonblick, bland annat hennes individuella OS-guld på 10 km fristil i Vancouver 2010 och 15 km skiathlon i Pyeongchang 2018.Dessa triumfer gjorde henne till den första svenska kvinnliga längdskidåkaren att ta hem individuella guld i både OS och VM.

 • OS-medaljer
  • Guld, 10 km fristil, Vancouver 2010
  • Guld, 15 km skiathlon, Pyeongchang 2018
  • Silver och bronsmedaljer i olika discipliner
 • VM-medaljer
  • Individuella och stafettmedaljer i olika år
 • Nationella framgångar
  • Flertalet SM-guld i olika distanser


År Evenemang Disciplin Medalj
2010 Vinter-OS, Vancouver 10 km fristil Guld
2018 Vinter-OS, Pyeongchang 15 km skiathlon Guld

SM-Dominans och Världscupens Pallplatser

Med en samling på 50 SM-medaljer, varav 29 individuella guld, har Kalla cementerat sin plats i svensk skidhistoria. Hennes första SM-medalj kom redan 2007, och hennes senaste triumf ägde rum i Piteå 2022. Utöver SM-framgångarna har Kalla även skördat stora framgångar i världscupen i längdskidor, med inte mindre än 59 pallplatser, inklusive 12 individuella segrar.

Jerringpriset och Årets Kvinnliga Idrottare

Efter ett framgångsrikt 2008, där Kalla som första svenska längdskidåkare vann Tour de Ski, belönades hon med det prestigefyllda Jerringpriset. Hon fortsatte att imponera och utsågs till Årets kvinnliga idrottare 2010Idrottsgalan 2011, en bekräftelse på hennes status som en av landets idrottseliter.

En Hyllning i Hemorten

Charlotte Kallas betydelse för svensk skidsport är så stor att en staty restes till hennes ära i hemorten Tärendö. Detta är ett tecken på den djupa respekt och beundran som Kalla har inspirerat hos skidälskare och lokalbefolkningen.
Läs mer om Anders Bagge här.

Avslut på en Strålande Karriär

Den 22 mars 2022 meddelade Charlotte Kalla att hon skulle avsluta sin tävlingskarriär efter SM-tävlingarna i Piteå samma månad. Beskedet markerade slutet på en era där Kalla inte bara dominerade på nationell nivå utan även var en kraft att räkna med på den internationella skidscenen.

Från Tärendö till Världstoppen

Kalla lärde sig åka skidor vid en ung ålder i Tärendö och visade tidigt tecken på sitt skidåkningstalang. Hon tog sitt första guld i junior-VM 2006, en prestation som bara var början på en lång rad framgångar.

Junior-VM och Sixten Jernbergpriset

Vid junior-VM i Tarvisio, Italien, 2007, tog Kalla guld i både 5 kilometer fristil och skiathlon, samt silver i sprint. Hon var också en del av det svenska damlaget som tog silver i stafett. För sina insatser under SM det året tilldelades hon Sixten Jernbergpriset.

VM-debut och Framgångar

Kallas VM-debut i seniorsammanhang kom 2007 i Sapporo, Japan, där hon placerade sig sjua i skiathlon och femma på 10 km fristil. Dessa resultat etablerade henne som en av Sveriges bästa åkare.
Charlotte Kalla, svensk längdskidåkare, har vunnit OS-guld och flera VM-medaljer, inspirerande en hel nation.

Internationellt Genombrott och Jerringpriset

Tour de Ski 2007/2008 blev Kallas stora internationella genombrott då hon segrade före finländskan Virpi Kuitunen. Hon slutade säsongen på en imponerande fjärdeplats i den totala världscupen och belönades återigen med Jerringpriset för sina prestationer.
Läs artikeln om ämnet Geert Wilders här.

Olympiska Spel och Världsmästerskap

Olympiska vinterspelen 2010 i Vancouver var en milstolpe i Kallas karriär där hon tog hem sitt första OS-guld. Trots höga förväntningar efter OS, dröjde det till VM i Holmenkollen 2011 innan hon återigen stod högst upp på prispallen, denna gång i sprintstafetten tillsammans med Ida Ingemarsdotter.

Statyn i Tärendö och Eftermälet

En sommarstaty av Kalla avtäcktes 2010 i Tärendö, som ett varaktigt minne av hennes bedrifter. Kallas arv sträcker sig långt bortom medaljerna och prisen; hon har inspirerat en hel nation och kommer att bli ihågkommen som en av de största inom svensk längdskidåkning.

Recent Posts

Social Media