Posted in

Artificiell intelligens – ett svensk-tyskt samarbete

Nyligen hölls den årliga industrimässan i Hannover (världens största) och partnerland var Sverige. Stefan Löfven var på plats tillsammans med Angela Merkel och det skrevs bland annat ett samarbetsavtal. Tanken är att länderna tillsammans ska samarbeta för att utveckla bilbatterier och andra typer av AI-projekt. Under mässan visades det upp en rad spännande projekt inom genren, exempelvis tennisspelande robotar, stora 3D-skrivare som printar färdiga kajaker och mycket mer. Man satsar enormt mycket på projektet från svensk sida – 16 miljoner kronor vardera från såväl stat som näringsliv. Enligt Stefan Löfven kan detta ge nya jobbtillfällen.

– Det här kan ge möjlighet till fler jobb i Sverige. Pengarna är en god investering.

Årets mässa i Hannover hade ett imponerande antal företag på plats, 6 500 från totalt 75 länder. Mässan hade cirka 220 000 besökare. Från Sverige var storföretag som ABB, SKF och Tetra Pak på plats men det fanns även mindre och nystartade bolag. Från svensk sida vill man visa en röd tråd i småföretagande. De nya bolagen som är på plats får chans att knyta värdefulla kontakter. Under mässan talades det mycket om automatiseringen av arbetsuppgifter. Med hjälp av AI kan man slippa vissa delar av sitt arbete.

Gunilla Abrahamsson är en journalist och skribent med ett fokus på det svenska näringslivet och internationella händelser. Hon bidrar regelbundet med insiktsfulla artiklar till presskanalen.se, där hon analyserar och rapporterar om de senaste utvecklingarna och trenderna. Gunillas arbete är känt för dess djupgående analys och förmåga att belysa komplexa ämnen på ett tillgängligt sätt. Hennes skrivande hjälper läsare att förstå den större bilden bakom nyhetshändelser, vilket gör henne till en uppskattad röst inom svensk och internationell media.